КРЕКЕРИ ОТ СЕМЕНА И ЯДКИ

Преведено от английски, крекерът е плоска, суха изпечена бисквита, обикновено приготвена с брашно. Овкусители или подправки, като сол, билки, семена или сирене, могат да се добавят към тестото или да се поръсят отгоре преди печене. 

Крекерите често се определят като питателен и удобен начин за консумация на основна храна или зърнени култури. 

Има различни истории за появата на крекерите. На мен ми попадна тази на пекаря Джошая Бент.  Накратко той изгорил партида бисквити в тухлената си печка. По -скоро ги препекъл и за да спаси положението ги назовал крекери.

 Крекер означава хрупкащ и точно това е типично за крекерите.

Аз съм  техен любител, но обикновено си купувам. 

Множество пекари предлагат различни разновидности на крекерите.

А в Интернет има можество рецепти за различни видове от тези печива.Технологите са различни. 

Накрая реших да си приготвя сама.

Искаше ми се да направя крекери от семена и ядки без брашно и набухватели.

Има и такива варианти на рецепти, но важна беше съединяващата съставка. 

В повечето случаи се използва вода, мед или захарен сироп.

Аз реших да направя крекери от повече семена и ядки и затова се спрях на една рецепта, но се наложи да променя някои неща в нея. Замених лененото семе с орехи защото нямах такова в момента. Промених и някои количества съобразно наличностите. 

  За съединяване на продуктите използвах белтък вместо вода.  

Направи ми впечатление, че крекерите и особено тези, които се правят със семена и ядки и се съединяват с  вода се пекат дълго. 

Докато с белтъци се изпекоха твърде бързо за 15-20 минути вместо за час,час и половина.

Освен това се получиха много хрупкави и вкусни.

Използвах един от ринговете си с квадратна форма и формичките си за мъфини. Можеше да изпека платка и да я нарежа,но не знаех дали ще се получат равни парчета,въпреки че има предложения платката да се начупи на неравни части.

А обаче избрах определено затруднението и доста време ми отиде. Но за сметка на това получих  равни по големина и доста симпатични на вид крекери.

Бисквитките могат да се похапват и така в моменти на релакс,но могат и да се топят или намажат с някаква разядка.

Приготвих дип от авокадо и рикота за тази цел. Но като че ли повече ми харесва да се консумират без разядка.

Но всеки сам си избира.

Споделям рецептата!

ПРОДУКТИ

100 гр. смляни бадеми
70 гр. слънчогледови семки
50 гр.тиквени семки
50 гр. семена от чия
70 гр.нарязани орехови ядки
40 гр.сусам
30 гр. нигела/черен сусам/
2 с.л.кокосово масло или зехтин
1 ч.л.мед
1/2 ч.л. сол
3 белтъка

ПРИГОТВЯНЕ


Всички семена и ядки се смесват в купа. 
Прибавят се солта, меда и кокосовото масло. Накрая се добавят и белтъците, които малко се разбиват за минута- две.
Сместа се разбърква добре.


Приготвят се формичките и ринга.


В тава, покрита с хартия за печене се оформят крекерите с помощта на ринга. Слага се по 1 супена лъжица вътре и се заравнява с буталото. Сместа е лепкава и може на места да се вдигне, затова буталото се навлажнява с вода. Накрая рингът внимателно се изважда. Така се оформят и останалите квадрати.
В силиконовите формички по същия начин се слага по 1ч.л.от сместа и се заравнява с навлажнена лъжичка.  Формичките се поставят в тавата.
Пече се в загрята на 170°С фурна към 20 минути.
Въпреки,че е много по -лесно цялата смес
 да се постави в тавата върху хартията за печене и да се заравни,все пак е много-по-трудно да се нареже на парчета защото по-големите семена или ядки ако попаднат в разрезите изкривяват парчетата. 
Много лесно е после платката да се начупи.
Аз се доста постарах с оформянето и се получиха много равни и красиви крекери.


Крекерите са готови за похапване.


Може и с разядка. Тази е от авокадо и рикота. Рецептата за приготвянето и е тук


А с тези може да си направим парти.

Коментари

Популярни публикации