МИНИ ТОРТИЧКИ ПАВЛОВА С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ






Тези симпатични мини тортички са една от модерните интерпретации на небезизвестната торта Павлова, която и днес е предмет на множество загатки и тълкувания.


А това е още една интерпретация на торта Павлова, която приготвих преди доста време. Точно тогава придобиха известност бисквитените торти "цифри"и "букви". И една такава торта цифра направена от белтъчен меренг привлече вниманието ми и я приготвих без да се колебая,само че моята идея беше да бъде накичена с мартенички, защото точно този празник предстоеше. 
Историята на тази торта може да се проследи тук 
Наскоро разглеждайки руски кулинарни сайтове ми попаднаха отново торти Павлова, но този път мини.
Не обърнах внимание,но когато видях публикуваните от Ваня Митева  мини тортички Павлова, направени по рецепта от руски сайт съсредоточих вниманието си и за 15 септември/този ден продължава все още да ме вълнува и изпълва с празнично настроение/ и презстоящият рожден ден на сестра ми, направих тези тортички в една съвсем малка доза. 
Използвах рецептата ,която имах за торта цифра Павлова.



И за тези, които все още не са прочели защо тортата е Павлова може би ще е интересно,че това е кулинарно изкушение назовано на руската балерина Анна Павлова.

Тортата не е руска, въпреки че рускините усилено я разпространяват. 
Направена е за първи път за едно от турнетата на световно известната балерина в Австралия и Нова Зеландия.
Спестявам си подробностите защото  съм изложила историята в публикацията си за торта цифра Павлова.
И така мини тортичките макар и твърде малко на брой станаха чудесни и затова  споделям рецептата. 
Единственото, което не направих е да оставям празно пространство  в средата на тортичките, опасявайки се,че няма да съумея да ги моделирам добре външно. Просто ги направих като доста обемни големи целувки затворени в средата.
За щастие когато им направих отвори от горе след печенето се оказа,че вътре са кухи и там може да се поставят плодове и крем.
И всичко стана перфектно.


ПРОДУКТИ

3 белтъка от големи яйца
190 гр.пудра захар
10 гр. ванилиева захар
3 ч.л. нишесте
2 ч.л.лимонов сок

За пълнежа

200 мл.течна сметана
125 гр.маскарпоне
2 ч.л.пудра захар
1/2 ч.ч. горски плодове
смлян шамфъстък за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ



Белтъците се разбиват докато се получи пяна. Започва слагането на захарта постепенно.  Добавя се лимоновият сок.Разбива се  около 20 минути. 


Накрая се поставя нишестето и се разбърква.


Сместа трябва да е твърда и устойчива.
Слага се в пош с къдрав накрайник.
Шприцоват се кръгли тортички на два три пласта върху хартия за печене. Фурната е загрята на 100 °С. Пекат се 2 часа, без да се отваря фурната.





Охладените тортички се издълбават отгоре внимателно. Открива се кухина, в която ще се сложи плънката.


Кремът се приготвя като охладената сметана се разбива до устойчиви връхчета. Маскарпонето се разбърква със захарта и постепенно се прибавя към сместа.


На дъното на тортичката се поставя лъжица от сместа. Отгоре се слага 1 с.л.горски плодове.


Поставят се още  2 с.л.смес и отгоре плодове.


Завършва се с крем.


Готово.


Пастичките се украсяват с шприцован крем и горски плодове. 
Поръсват се с шам фъстък. 





Могат да се поднесат с домашна лимонада от лимонов сок, сок от лайм и джинджифил.


Или с кафе.


 ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации