МЕРАКЛИЙСКИ БЪРКАН ТУТМАНИК






Щом има мераклийска баница в солен и сладък вариант, защо да няма и мераклийски тутманик.

Мераклийските ми баници могат да се проследят тук

Известно е,че тутманикът е трудоемко изделие,свързано с месене, втасване и оформяне.

Но може ли да се направи вариант на тутманик, който да спестява тези продължителни манипулации?

Разбира се, че може. Това е вариант на т.н. солен кекс или персийски тутманик.

А защо не и бъркан тутманик. И то мераклийски направен с щедро количество продукти и голямо желание.

Такива рецепти могат да намерят навсякъде. И аз се спрях на една рецепта публикувана в сайта на "За жената".

Формичката ми е по-малка и направих половин доза.

И така с мерак и добро настроение успях да направя един малък бъркан тутманик.

Стана чудесно и затова споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

3 малки яйца

110 мл.мазнина/смес от олио и масло/

210 мл. кисело мляко

150 гр. брашно

10 гр. бакпулвер

100 гр. сирене

ПРИГОТВЯНЕ


Разбиват се яйцата с 1 щедра щипка сол до получаване на кремообразна смес.


Постепенно се добавя мазнината.


Следва киселото мляко,


което се редува с пресятото с бакпулвера брашно до изчерпване на количествата.


Поставя се малко от сместа във формата за печене. Поръсва се със сирене. Отново смес и сирене до изчерпване  количествата. 
Пече се в загрята на 170 ° фурна 15 минути. Фурната се намалява на 160°С и се пече още 15 минути.
 Намалява се на 150 и се пече още 10 минути.



След охлаждане тутманикът се изважда от формата и се обръща.


При сервиране може да се добавят още сирене и кашкавал. И кисело мляко.



Много приятно е кафето с късче тутманик.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации