МЪРЗЕЛИВИ БУТЕР СЛАДКИШЧЕТА С ОРЕХИ И МЕД


Интересни импровизирани сладкишчета.  

Не бях планирала приготвянето им. Стана спонтанно.

Бяха ми останали изрезки от бутер тесто, с което приготвях сандвичи и плодови сладки. Сложих ги в хладилника, не мисля ,че бяха за изхвърляне. 

Междувременно видях в една от публикациите на Ваня Митева в моята група интересни сладкишчета, които бяха наречени мързелива баклава. Оформени от лентички тесто, бяха изпържени, поляти с мед и посипани с смляни орехи.

Хареса ми идеята и реших да направя една малка интерпретация от моите изрезки.  Бяха се образували различни форми при изрязването и аз не ги промених, само ги разделих от общата мрежа, която се беше образувала и ги поставих върху хартия за печене. В средата на всяка сладка поставих нарязани орехи разбъркани с белтък.

Така ги изпекох, а после върху орехите поръсих мед. Накрая завърших с пудра захар около орехите.

Получиха моите мързеливи сладкишчета. Заслужават си наименованието "мързеливи", защото с минимален труд се постига максимален резултат.

Дори допълних и с още една интерпретация. От белтъка ми остана и заедно с жълтъка имах материал за един омлет. 

Хрумна ми идеята да направя сладка купичка от него за сладкишчетата.

И друг път съм правила такива моделчета, но този път използвах друга формичка.

Направих омлета като към сместа прибавих 2 ч.л.мед.



Не снимах омлета, а само формичката в която го сложих. В средата има чашка, която спомага формата на омлета да не се изкриви. 



 След като купичката се охлади я напълних със сладкишчета. 

Много ефектно се получи.

Но сега най-важното е да покажа как направих сладките.

ПРОДУКТИ

Изрезки от бутер тесто

50 гр.орехи

2 с.л.мед

пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ


Не е нужно да се стараем да оформяме тестото. Просто разделяме мрежата от изрезки. Получават се тези форми. 

Поставят се върху хартия за печене.

Орехите предварително са нарязани и разбъркани с половината от белтъка,който не се разбива. Само се разбърква с орехите. Върху  почти всички фигурки в средата се поставя от орехите. 


Фурната е загрята на 200°С. Слага се тавата със сладките и се намалява на 180°С. Пече се докато сладките увеличат обема си./5-6минути/ Веднага в средата върху орехите се поливат с мед.
 

Като се охладят се посипват с пудра захар.
Добра компания са на кафето.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации