МЪРЗЕЛИВИ БУТЕР СЛАДКИШЧЕТА С ОРЕХИ И МЕД
Не бях планирала приготвянето им. Стана спонтанно.
Бяха ми останали изрезки от бутер тесто, с което приготвях сандвичи и плодови сладки. Сложих ги в хладилника, не мисля ,че бяха за изхвърляне.
Междувременно видях в една от публикациите на Ваня Митева в моята група интересни сладкишчета, които бяха наречени мързелива баклава. Оформени от лентички тесто, бяха изпържени, поляти с мед и посипани с смляни орехи.
Хареса ми идеята и реших да направя една малка интерпретация от моите изрезки. Бяха се образували различни форми при изрязването и аз не ги промених, само ги разделих от общата мрежа, която се беше образувала и ги поставих върху хартия за печене. В средата на всяка сладка поставих нарязани орехи разбъркани с белтък.
Така ги изпекох, а после върху орехите поръсих мед. Накрая завърших с пудра захар около орехите.
Получиха моите мързеливи сладкишчета. Заслужават си наименованието "мързеливи", защото с минимален труд се постига максимален резултат.
Дори допълних и с още една интерпретация. От белтъка ми остана и заедно с жълтъка имах материал за един омлет.
Хрумна ми идеята да направя сладка купичка от него за сладкишчетата.
И друг път съм правила такива моделчета, но този път използвах друга формичка.
Направих омлета като към сместа прибавих 2 ч.л.мед.
Не снимах омлета, а само формичката в която го сложих. В средата има чашка, която спомага формата на омлета да не се изкриви.
След като купичката се охлади я напълних със сладкишчета.
Много ефектно се получи.
Но сега най-важното е да покажа как направих сладките.
ПРОДУКТИ
Изрезки от бутер тесто
50 гр.орехи
2 с.л.мед
пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ
Поставят се върху хартия за печене.
Орехите предварително са нарязани и разбъркани с половината от белтъка,който не се разбива. Само се разбърква с орехите. Върху почти всички фигурки в средата се поставя от орехите.
Коментари
Публикуване на коментар