МИНИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ ЗАПЕКАНКИ С ЦЕНТЪР ОТ ПЪДПЪДЪЧИ ЯЙЦА


Със зеленчуци предимно тиквички, патладжани, картофи, моркови, а дори от зелени подправки се правят множество деликатеси. От кюфтета до рула изобщо различни запеканки. 

Въпреки че проявявах интерес не съм приготвяла подобни деликатеси.

Заинтригува ме едно клипче за бърза запеканка от тиквички, моркови и картофи.

И защото имам навика да променям или интерпретирам, допълвам когато правя нещо в кухнята и този път не допуснах изключение.

Като "Тома Неверний", първо реших да опитам половин доза и тогава да направя повече.

Размишлявайки реших да увелича яйцата, да сменя пшеничното брашно с бадемово и да използвам пъдпъдъчи яйца. 

И защото се приготвих за половин доза реших да изпека в малки формички за мъфини вместо в голяма тавичка.

Оттук и идеята в центъра на сместа да поставя по едно сварено пъдпъдъче яйце.

За завършек използвах пармезан и гарнирах с каймак и чери доматчета от градината.

Получиха се много симпатични запеканки и изключително вкусни. 

Явно че ще повторя отново тези деликатесчета. Харесаха ни и затова ги препоръчвам.

Ето как ги направих.


ПРОДУКТИ

250 гр.тиквички/1 тиквичка/*

50 гр.моркови/1морков*

120 гр.картофи /1 картоф/*

2 яйца

3 с.л. бадемово брашно/може и друго/

1с.л. кисело мляко

3 с.л.краве масло разтопено

 сварени пъдпъдъчи яйца/според броя на формичките със смес.

копър,черен пипер,сминдух,вегета

За поръсване

пармезан 

За гарниране

каймак или сирене крема


*големината на зеленчуците е различна затова посочвам и грамажа

ПРИГОТВЯНЕ



Зеленчуците се настъргват на ренде.  Посоляват се и се оставят 15 минути, за да се отдели течността от тях, след което добре се изцеждат.



Към яйцата се прибавят разтопеното масло, брашното, киселото мляко и подправките. Добре се разбъркват и се прибавят към зеленчуците. Отново се разбърква.



Във всяка формичка се поставя по 1 с.л. от сместа и в средата се поставя по 1 пъдпъдъче яйце. Моите формички бяха 9, ако са повече може да се слага и по 1/2яйце. 



Отгоре се допълва с още от сместа.

Пече на 180 °С около 25 минути.




Поръсва се с пармезан /може и да се пропусне/ и се допича още 5 минути.



Гарнира се с каймак или сирене крема или някаква друга гарнитура. Може и да се пропусне.


Като допълнение към запеканките може да се предложи кисело мляко.


Вътрешен разрез на запеканките.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано отhttps://www.facebook.com/reel/954204429016601?s=yWDuG2&fs=e
 

Коментари

Популярни публикации