ТАРИКАТСКИ ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
Етимологията на думата тарикат в историята на много народи е различна.
У нас накратко това е градски жаргон, с който се назовава човек- хитрец.
Пренесено в кулинарията означава много лесен начин да се направи нещо с много малко труд, лесни за осигуряване продукти и да се получи ефектно и много вкусно изделие.
Точно такова наименование имаше сладкишът, който видях наскоро в един сайт и който ме впечатли.
Подчертаваше се, че сладкишът не съдържа брашно и захар и е здравословен. Приготвя се много бързо и лесно и е с отличен вкус.
За мен беше благоприятно, че ябълките в градината узряха почти и започнаха да падат на тревата и с тях спокойно може да се направи ябълков сладкиш.
А и сестра ми сега е в България и със сигурост ще и хареса.
Избрах си 3 ябълки от сорта Муцу и се захванах с направата на сладкиша.
Наистина се приготви много бързо, лесно без продължително разбиване и комбинации. И защото съпругът обича повечко сладко прибавих и 2 с.л.мед. За моя вкус сладоста от ябълките и стафидите е достатъчна.
Затова споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
3 големи ябълки (изберете по-сладки)
сок от половин лимон
100 гр. кисело мляко
80 г стафиди
80 г смлени орехи
1 щипка сол
3 яйца
100 мл олио и масло
220 г овесени ядки
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1ампула течна ванилия
1 ампула ромова есенция
За поръсване
кокосови стърготини
пудра захар
смлян шамфъстък
ПРИГОТВЯНЕ
Стафидите се накисват за 20 минути във топла вода и ромова есенция и се смачкват малко. Прибавят се към ябълките.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източникhttps://gotvq.eu/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82/%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80-%D0%BD%D1%8F/
Коментари
Публикуване на коментар