ТАРИКАТСКИ ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ



Етимологията на думата тарикат в историята на много народи е различна. 


У нас накратко това е градски жаргон, с който се назовава човек- хитрец. 

Пренесено в кулинарията означава много лесен начин да се направи нещо с много малко труд, лесни за осигуряване продукти  и да се получи ефектно и много вкусно изделие.

Точно такова наименование имаше сладкишът, който видях наскоро в един сайт и който ме впечатли.

Подчертаваше се, че сладкишът не съдържа брашно и захар и е здравословен. Приготвя се много бързо и лесно и е с отличен вкус.



За мен беше благоприятно, че ябълките в   градината узряха почти и започнаха да падат на тревата и с тях спокойно може да се направи ябълков сладкиш. 

А и сестра ми сега е в  България и със сигурост ще и хареса.

Избрах си 3 ябълки от сорта Муцу и се захванах с направата на сладкиша. 

Наистина се приготви много бързо, лесно без продължително разбиване и комбинации. И защото съпругът обича повечко сладко прибавих и 2 с.л.мед. За моя вкус сладоста от ябълките и стафидите е достатъчна.

А  вкусът от продуктите и ароматът от ябълките беше неописуем.

Затова споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

3 големи ябълки (изберете по-сладки)

сок от половин лимон

100 гр. кисело мляко

80 г стафиди

80 г смлени орехи

1 щипка сол

3 яйца

100 мл олио и масло

220 г овесени ядки

1 пакетче бакпулвер (10 г)

1ампула течна ванилия

1 ампула ромова есенция

За поръсване

кокосови стърготини

пудра захар

смлян шамфъстък


ПРИГОТВЯНЕ



Ябълките се обелват, нарязват на дребни парчета и се заливат с лимоновия сок.


Стафидите се накисват за 20 минути във топла вода и ромова есенция и се смачкват малко. Прибавят се към ябълките.


Яйцата се разбиват  в блендера, прибавя се киселото мляко с бакпулвера, разтопеното масло и олиото и овесените ядки. Всичко се блендира до гладка смес. Поставя се ванилията и получената смес се прибавя към ябълките.



Накрая се прибавят и орехите и всичко се разбърква добре.



Сместа се разпределя във форма за печене, покрита с хартия за печене. Заглажда се и се поставя в загрята на 180°С фурна и се пече 45 минути. Фурната се изключва и сладкишът престоява 5 минути.



След като се охлади се изважда от формата. Отстрани се намазва с мед и се покрива с кокосови стърготини.

 



Отгоре се поръсва с пудра захар и се гарнира със смлян шамфъстък и мента. 


В разрез изглежда добре и е много мек и сочен.



Добра компания е на кафето.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://gotvq.eu/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82/%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80-%D0%BD%D1%8F/

Коментари

Популярни публикации