МАНАСТИРСКИ МЕКИЦИ
Преди години съм правила подобни мекици, които се наричаха улични точно по тази причина. Продавани в малки будки буквално на улицата.
Бях забравила тази рецепта, но съвсем скоро Сашка Димитрова, която живее в Испания беше публикувала такива мекици, спомен от едно време.
Реших и аз да опитам и този модел, въпреки че правя доста успешно мекици и бухти по различни рецепти.
Като на шега замесих тесто. Не съм снимала процеса на приготвянето защото няма нещо различно от обичайните мекици. Стават много бързо и лесно,без месене. Само се разбъркват и обединяват продуктите.
Когато ги сложих на масата и съпругът ми ги опита веднага каза,че не се различават от манастирските мекици, само са по-вкусни от тях.
Този коплимент и сравнение определиха и наименованието на моите мекици.
Рецептата на Сашка беше много добра, само че брашното беше измерено в чаши. Аз обичам обаче грамажи особено за брашно ,захар,мазнина, течности.
И така направих 1/2 доза като прецених че брашното е 350 грама, а останалото беше в грамажи.
И защото тестото е много меко и течностите са повече.
Споделям рецептата
ПРОДУКТИ
350 гр. брашно
200 мл. вода или прясно мляко
4 гр. суха мая
1/2 ч.л. сол
1ч.л. захар
1/2 ч.л.ракия
1 яйце
ПРИГОТВЯНЕ
2. Получава се лепнещо и рядко тесто,което се размесва с шпатула.
3. Тестото се покрива с найлон и се оставя да втаса на топло. Става по-бързо.
4. Може да се замеси от вечерта и да се остави в хладилника .
5. От готовото тесто се взима по малко с намазани с мазнина ръце.
6. Разтяга се до получаване на овал и се пържи на маслена баня на средна температура
7. Мекиците се изваждат върху кухненска хартия.
8. В рецептата пише, че ракията не позволява омазняване при пържене,но аз съм чела,че ракията се слага, за да се развие по-добре глутена в тестото.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар