ВАРИАНТИ НА КИСЕЛ ОТ ДЮЛИ,ЯБЪЛКИ И МАЛИНИ
Централно място в него заемат плодовете.
6. Нишестето се разтваря и се прибавя към сместа от плодове. Ако е все пак гъсто се слага още малко течност. Добавя се лимоновият сок.
Някога майка ми го правеше с плодове от компот.
Милата ми майчица, все се стараеше да приготвя икономични ястия и десерти с желателно повече домашни продукти.
А и времената бяха такива. На квартира с малко пари и спестявания за бъдещия апартамент.
Дали от носталгия към миналото или да си спомня за скъпата ми майка, но реших да приготвя кисел.
Ние не правим компоти и затова го направих от дюли и ябълки.
След два дни извадих замразените малини от гранината ни и направих и кисел от малини.
Така се получиха два варианта на кисел от различни плодове.
Технологията е една и съща,но плодът с течността варира в зависимост от гъстотата на пюрето.
Това от ябълки и дюли беше по-гъсто и количеството му беше по-голямо, това от малини по-малко.
Но общо взето се получиха чудесни десерти.
Рецептата е от тетрадката на майка ми.
ПРОДУКТИ
За кисел от ябълки и дюли
1 голяма ябълка
1 дюла
60 гр.нишесте Лимон
100мл.вода за разтваряне
2 с.л.мед/захар/
1ч.л.лимонов сок
Цялото пюре е около 1 литър
За малиновия кисел
300 гр.малини
Пюрето е общо 700мл.
2 с.л.мед
60 гр. нишестеМалина
100мл.вода за разтваряне
ПРИГОТВЯНЕ
2.Плодовете врат около 10 минути
4. Плодовете се претриват през цедка,за да се отделят люспите.
5. Пюрето се слага да заври.
10. Добавя се течността и меда.
11. Слага се да заври и се прибавя разтвореното нишесте.
Коментари
Публикуване на коментар