КОЗУНАЧНА ПИТКА СНЕЖНА ЕЛХИЧКА


Тази симпатична козуначена питка направих в навечерието на големия християнски празник Ивановден. Отдавна исках да приготвя някаква питка във формичката  за елхичка, която имам от повече от 2 години.

У дома не се консумират много питки, но козунакът е нещо, което обожаваме и с удоволствие похапваме когато има повод да го направя.

Затова  реших да направя козуначна питка, която щеше да съчетае почерпка за здраве с питка и любимо лакомство като козунакът.

Можеше да поставя тестото изцяло във формата, но обмислих по-подходящ вариант, малки топчета с пълнеж, разпределен равномерно в тестото.

И разбира се декорацията. Трябваше да бъде нещо съответстващо на елхичка през зимата. Имам подходящи формички за снежинки и точно тук щяха да влязат в употреба.

Исках тестото за декорация да е нежно и бяло,без печене.

Друг път съм правила фигурки от брашно и нишесте, но сега реших да пробвам с  фондан. Не съм го ползвала върху питки, но Ирето Димитрова, моя добра виртуална приятелка ми даде ценни напътствия и всичко се получи добре. 

Формичките ми за снежинки имат един нов за мен механизъм и докато схвана как точно става работата с тях,  развалих няколко фигурки.

Но когато му "хванах цаката"както често се казва се получиха много красиви фигурки. Толкова бях притеснена как ще станат, че забравих да снимам направата им. 

Но това ще стане кагато правя нещо друго с тези формички.

За направата на питката използвах рецепта за козунак,само че 1/2 от дозата.От тестото ми остана  и направих малко козуначе.

А сега рецептата за питката.

ПРОДУКТИ

600 гр. брашно

3 яйца

125 гр.захар

150 мл. прясно мляко

50 гр. кисело мляко

24 гр.мая за хляб

1 с.л.олио

1 с.л. ром

50гр.краве масло

50 гр.свинска мас

кората от 1 лимон,ванилия

За гланциране

1 жълтък

1 ч.л.олио

Плънка

локум,стафиди,орехи

За декорация

50 гр. бял фондан

мед за залепване на фигурките

кокосови стърготини


ПРИГОТВЯНЕ



1. Маята се активира с 1/2 от прясното мляко леко загрято 1с.л.захар и 3с.л.брашно.


2. Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се киселото мляко,рома,олиото,ароматите и се разбърква.


3. Брашното се пресява 3 пъти и се оформя на кладенче. В него се поставят втасалата мая и останалите течни съставки. 

4. Замесва се тесто,което се оставя да се отпусне 10 минути.



5. Маслото и маста се оставят на стайна температура и започва втриването им в тестото. 

6. Когато половината от мазнината се поеме от тестото,последното се бие в плота 50 пъти.

7. Втрива се и останалата мазнина и отново се бие 50 пъти.



8. Тестото се слага в найлонов плик и  съд с капак и втасва във фурната на 50 °С около 40 минути.



9. От втасалото тесто се оформят топчета. Във всяко се слага от плънката и се подреждат във формичката.



10. Втасва отново като почти се запълва формата.



11. Намазва се с жълтък и олио и се поръсва на места със сусам.



12. Пече се 30 минути на 160°С .



13. От фондана се изрязват фигурки снежинки по-големи и по-малки и се залепват с мед върху питката. Поръсва се и с кокос.



14. Снежната елхичка е готова.





 ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН ИВАНОВЦИ!

Коментари

Популярни публикации