КОЗУНАЧНА ПИТКА СНЕЖНА ЕЛХИЧКА
У дома не се консумират много питки, но козунакът е нещо, което обожаваме и с удоволствие похапваме когато има повод да го направя.
Затова реших да направя козуначна питка, която щеше да съчетае почерпка за здраве с питка и любимо лакомство като козунакът.
Можеше да поставя тестото изцяло във формата, но обмислих по-подходящ вариант, малки топчета с пълнеж, разпределен равномерно в тестото.
И разбира се декорацията. Трябваше да бъде нещо съответстващо на елхичка през зимата. Имам подходящи формички за снежинки и точно тук щяха да влязат в употреба.
Исках тестото за декорация да е нежно и бяло,без печене.
Друг път съм правила фигурки от брашно и нишесте, но сега реших да пробвам с фондан. Не съм го ползвала върху питки, но Ирето Димитрова, моя добра виртуална приятелка ми даде ценни напътствия и всичко се получи добре.
Формичките ми за снежинки имат един нов за мен механизъм и докато схвана как точно става работата с тях, развалих няколко фигурки.
Но когато му "хванах цаката"както често се казва се получиха много красиви фигурки. Толкова бях притеснена как ще станат, че забравих да снимам направата им.
Но това ще стане кагато правя нещо друго с тези формички.
За направата на питката използвах рецепта за козунак,само че 1/2 от дозата.От тестото ми остана и направих малко козуначе.
А сега рецептата за питката.
ПРОДУКТИ
600 гр. брашно
3 яйца
125 гр.захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. кисело мляко
24 гр.мая за хляб
1 с.л.олио
1 с.л. ром
50гр.краве масло
50 гр.свинска мас
кората от 1 лимон,ванилия
За гланциране
1 жълтък
1 ч.л.олио
Плънка
локум,стафиди,орехи
За декорация
50 гр. бял фондан
мед за залепване на фигурките
кокосови стърготини
ПРИГОТВЯНЕ
2. Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се киселото мляко,рома,олиото,ароматите и се разбърква.
4. Замесва се тесто,което се оставя да се отпусне 10 минути.
6. Когато половината от мазнината се поеме от тестото,последното се бие в плота 50 пъти.
7. Втрива се и останалата мазнина и отново се бие 50 пъти.
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН ИВАНОВЦИ!
Коментари
Публикуване на коментар