ЗАПЕКАНКА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ С КИНОА,ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И СКАРИДИ



Идеята и комбинацията на продуктите е дело  на моята сестра. Хареса ми и реших да направя и аз един вариант но това ястие.
Много полезни зеленчуци и варива се съчетават тук. Лук,моркови,зеле,чушки,доматено пюре и разбира се любимите ми киноа и червена леща. Минимум мазнини и сол.
Прибавих бурканче стерилизирани гъби за допълване на пъстрата палитра. 
Имах малко скариди, прибавих и тях.
Стана великолепно ястие, запечено във фурната.
Благодаря ти сестричке за брилянтната идея и здравословно ястие!
Запазвам рецептата и със сигурност ще го приготвям пак.

ПРОДУКТИ

1 гл.кромид
1 морков
малко бурканче стерилизирани гъби
1 едра печена чушка
1/4 от малка глава зеле
1/2 ч.ч. киноа*
1/2 ч.ч..червена леща
 
магданоз и копър
подправки
черен пипер,сминдух,мента пушен пипер,червен пипер, джоджан,дафинов лист,вегета
1 люта чушка
2 с.л. зехтин
2,5 ч.ч. течност
* 1 ч.ч. = 200 мл

ПРИГОТВЯНЕ



1. Лукът и гъбите се нарязват, а морковите се настъргват на ренде.

2. Задушават се с 1 л. зехтин и 50 мл.вода.


3.Киноата се измива много добре в 5-6 води и заедно с лещата се прибавят към сместа. Задушават се кратко.


4. Прибавя се доматеният сос и се оставя да покъкри.


5. Слага се нарязаната чушка и се разбърква.


6. Следва прибавянето на зелето,нарязано ситно и сварено за кратко.

7. Накрая се прибавят подправките и отново се разбърква.


8. Сместа се прехвърля в тавичка и се овкусава със зелените подправки.


9. Течността се слага да заври и се излива върху продуктите. Разбърква се.


10.Пече се 20 минути на максимална температура.


11. Скаридите се размразяват и задушават в 1 л.зехтин. Прибавя се 1/2с.л.оцет и 2-3скилидки пресован чесън. С тази марината се овкусяват скаридите.

12.Подреждат се върху готовото ястие.


 

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации