СОЛЕНКИ С КАЙМАК
Наскоро изрових от архивите една стара приставка за сладки, които някога се правеха на механична месомелачка.
Спомних си за онова време с умиление и си казах,че отново мога да направя тези позабравени вече сладки.
Запазила съм рецепта и реших да ги приготвя в подходящо време.
Но когато видях страхотните соленки на Петя Копанова със сирене крема ,които скоро публикува разбрах ,че ще ги направя именно по този начин-с месомелачката.
И тя разбира се беше в архивите,но сега излезе на бял свят.
Тестото за тези соленки на Петя беше много подходящо и затова не се поколебах да ги направя именно по този начин.
Обичам да работя с грамажи и рецептата ме улесни. Посочените продукти сирене Крема,масло и свинска мас бяха в грамажи,само брашното беше 3 ч.ч.чаши. Не ми беше трудно да го превърна в грамове,защото знам какво е съотношението брашно -мазнина.
Освен това за нашата консумация половин доза беше съвсем достатъчна.
У дома нямаше сирене Крема,но имах кутийка с каймак,който съм купувала от Северна Македония. Спокойно можеше да го замести.
И така подготвих машинката и приставката,омесих тестото и с лекота направих соленките.
При маслените сладки използвам една техника,за която четох статия на руска кондиторка. Преди да се изпекат сладките се поставят с тавата в хладилника за 15 минути. През това време се загрява фурната. Така няма опасност да се разлеят, както се случва понякога.
Точно такъв проблем имаше една жена, която беше публикувала в една кулинарна група, сладки напълно разлети и деформирани. Тя мислеше,че грешката е в рецептата, но не беше, защото просто тестото и е било доста меко. Случва се при някои брашна. Аз я посъветвах да приложи този начин на охлаждане и тя след няколко дни беше опитала и ми благодари за ефективната технология.
Въпреки, че тестото се охлажда около 30 минути, при оформянето на сладките то пак омеква и затова допълнителното охлаждане помага за получаване на стабилни сладки.
И така соленките ми се получиха много добре.
И като благодаря на Петя 🙂🍀💖🙂за великолепната рецепта,споделям как ги направих.
ПРОДУКТИ
250 гр.брашно
62 гр. свинска мас
63 гр. краве масло
125 гр. каймак или сирене Крема
ким и нигела за поръсване
1 яйце за намазване на соленките
на върха на ч.л.бакпулвер
1/4 ч. л. сол/каймакът е солен
2. Слагат се маслото и маста нарязани на парчета
3. От брашното и мазнината се правят маслени трохи.
4. Добавя се каймакът и се омесва тестото. Не се добавя повече брашно.
7. Подготвя се и тава с хартия за печене.
Подреждат се в тавата за печене.
10. Соленките се поставят за 15 минути в хладилника и през това време се загрява фурната на 170°С.
12.Намазва се с жълтък и се поръсва с нигела и ким.
13. Нарязва се на лентички.
15. Слагат се в хладилника.
16. Първите соленки се изваждат и се пекат 12 минути.
17. Слага се втората тава и защото фурната е вече доста топла се пекат 10 минути и се оставят десетина минути да се охладят.
Рецептата на Петя
250 гр./2пак./ сирене Крема
125 гр.краве масло
125 гр. мас
3ч.ч.брашно
1 ч.л.сол
1 яйце
кашкавал за поръсване
Омесва се меко тесто. Разточва се ,намазва се с яйце и се реже на ленти.
Коментари
Публикуване на коментар