СЛАДКИШ С ТИКВИЧКИ И ОРЕХИ




Един необичаен сладкиш, защото съдържа зеленчук използващ се за направа на солени печива.

Това поражда скептични нагласи. Но след като е прието да се правят торти и сладкиши с моркови, защо да не се направят и с тиквички.

Когато открих рецептата за сладкиш с тиквички в блога на Ание, в който тя уверяваше читателите,че това е невероятен сладкиш, реших и аз да опитам.

И не съжалявам, защото се получи нещо наистина прекрасно, нежно и ефирно.  Съпругът ми като го опита каза, че има чувството,че се намира във виенска сладкарница.


Това ме върна в спомените ми за Виена и сладкарница Моцарт,където чакахме на опашка,за да влезем.



 

Именно там се насладихме на вкусни сладки изкушения. 

И този сладкиш наистина по вкус прилича на някои от тези десерти.

 Нямам търпение да споделя рецептата.

ПРОДУКТИ

2 яйца

80 гр.захар

120 гр.брашно

30 гр. какао

120 гр.краве масло

2 ч. л. бакпулвер

1ч.л.канела

50 мл. сладкарска сметана

50 гр. ситно натрошени орехи

200 гр. настъргани тиквички/1 малка тиквичка/

За ганаша

100мл.прясно мляко

100гр.черен шоколад

За украса

фонданови фигурки

листа мента

ПРИГОТВЯНЕ



1.Най-напред смесваме сухите съставки брашно,  кокосова захар,какао, орехи, бакпулвер.



2.. Към тях прибавяме маслото нарязано на късчета. Правим маслени трохи.


3. На блендера или с вилица разбъркваме яйцата и сметаната в течно състояние/не се разбива/.



4.Разбъркваме сместа добре, до изглаждане на всички грапавини.




5.. Прибавяме настърганата на ренде тиквичка и отново разбъркваме.



6.Изсипваме сместа във форма,която е силиконова и не се подмазва.




7. Печем сладкиша 25 минути на 160°С. Изключваме фурната и сладкишът престоява още 5 минути. Охлаждаме кратко и обръщаме.





8. За ганаша слагаме сметаната да се загрее и прибавяме начупеният на парчета шоколад. Оставяме няколко парчета и прибавяме когато шоколада се разтопи. Така ще се темперира. 

9. Изливаме шоколада върху сладкиша.



10. Гарнираме с фонданови фигурки и свежа мента.


11. Разходка до алпинеума.




ДОБЪР АПЕТИТ!


Източник

Коментари

Популярни публикации