ТАРТ СЪС СУРОВА ОСНОВА И ЖЕЛИРАНИ ПРАСКОВИ


 



Този тарт е моя импровизация. Направих го за гостуването на моята приятелка Гевето.
Сега тя е на строга диета и трябваше да измисля нещо съвсем подходящо.

Нямаше нищо по-добро от желирани праскови.
Но като допълнение трябваше да включа нещо по-плътно като блат.
И разбира се съвсем подходящо беше да бъде от сурови продукти. Това са фурми,моркови ,ядки и кокосови стърготини.
Съчетани по между си изграждат чудесна сурова основа.
И не сбърках с хрумването си, защото се получи нещо много интересно и вкусно.
Гевето и Георги много го харесаха, а и съпругът ми беше доста впечатлен.

Ето и рецепта.


ПРОДУКТИ


За суровата основа

260 гр. фурми

2 моркова

100 гр. счукани ядки

100 гр. кокосови стърготини

2 ч.л.конфитюр от портокалови корички


За желирания слой

2 праскови

750 мл. вода

3 желатина  30 гр

5 с.л.мед

За гарниране : резени праскови, цветчета от фондан


ПРИГОТВЯНЕ






1. Ядките се смилат едро на блендера и се изваждат в купа.

2. Фурмите се накисват в гореща вода за 10 минути и се смилат в блендера. Слагат се в купата при орехите. Там се прибавят рендосани те моркови и кокосовите стърготини. Добавя се и конфитюра от портокалови корички и всичко се смесва.

3. Тази сурова смес се слага във формата за тарта и се оформя блат. Слага се в хладилника за 20 минути.



4. През това време се нарязват прасковите.

5. Подреждат се върху охладената основа.

3. Желатинът се прибавя към подсладената с мед вода и сместа  се бърка на котлона до разтопяването на желатина.

4. Към подредените плодове много внимателно със супена лъжица се слага от желатиновата смес/охладена/ до нивото на прасковите. Да не ги облива,защото могат да се разместят и се издигнат.

5. Формата се слага в хладилника за 30 минути.

6. Едва тогава се слага и останалата смес и се оставя да се желира за 1 нощ. 


7. Преди поднасяне се гарнира с праскови и фонданови фигурки.



8. Вече може да се опита. Чудесен е!


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации