ДОМАШНО КРЕМА СИРЕНЕ - НАТУРАЛНО И С ПЕСТО



Отдавна гледах клипчета и четох за приготвяне на сирене в домашни условия. Имаше най-различни варианти.

С мая за сирене, с лимонова киселина или сок от лимон. Даже някои рецепти включваха и мая за сирене и лимонова киселина в комбинация. Имаше и такива с добавка на яйца.

Набелязх си някои идеи  и като видях съблазнителното сиренце на Миленчето Багалийска, реших да не чакам повече.

Много ми се искаше да опитам и друг вкус освен натуралното сирене и затова увеличих дозата на млякото още малко. 

Млякото разбира се е много важно и за препоръчване е то да бъде домашно.

Но аз от детските си години и до сега не харесвам домашното мляко. Имам си свое обяснение. Не ми понася вкуса особено ако в него се доладя сирийност, която идва от виметата на животните.

Всеобщото мнение е , че млякото от магазина няма да стане, защото е с малка масленост и е пастьоризирано. 

Вярно е ,че може да е лишено от някои естествени съставки, а някъде се добавя и сухо мляко. Но все пак това мляко преминава и през санитарен контрол.

Въпреки всичко реших да опитам с пастьоризирано мляко.Както често казваме" Риск печели,риск губи"

Купих си 2 литра пастьоризирано мляко с 3,7% масленост. На етикета пишеше и 100% естествено мляко. 

Доверих се и направих сиренето с него по рецептата на Миленка.

 Очаквах по-малко сухо вещество заради това че млякото не е домашно, но се получи 450 гр.

 Разделих го на две и направих освен натурално и сирене с песто.


Доволна съм от резултата.


А на Миленчето сърдечно благодаря🙂🙂🙂😘😘

😘!


Ето как го направих.



ПРОДУКТИ


2 л.прясно мляко

60 мл.прясно изцеден лимонов сок

На върха на ч.л. лимонова киселина

1 ч.л.сол

3 ч.л. песто 


ПРИГОТВЯНЕ

1. Млякото се поставя в съд  с незалепвящо покритие. 

2. Загрява се до 90 °С.

3. Постепенно се добавят лимоновият сок и лимоновата киселина.




4.Оставя се сместа да заври и се бърка около 5 минути.

5. Поставя се солта и се разбърква.

6. Отстранява се от котлона за 30 минути, за да се охлади малко.



7.През това време се подготвя марля за изцеждане.

8. Моята беше в три пласта. Отдолу имаше гевгир и купа за изцеждане на отделеният цвик.

9. Той не се изхвърля, а може да се използава за друго. Аз направих таратор с него вместо добавка на вода.  




10.След изцеждане, сухото вещество се разделя на две. 

11. Едната половина се поставя в ринг и се пресова с буталото.
12. Към другата половина се прибавя пестото и се разбърква добре. 
13. Разполага се в другия ринг и се пресова.
14. Оставя се да престои на хладно 24 часа.




15. Крем сиренето е готово.



16. В този сезон върви най-добре с домати и краставици.





 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации