МЕЛБА ОТ ЖЕЛИРАНИ ПРАСКОВИ И БАДЕМОВО МЕНТОВ СЛАДОЛЕД



 Лято е и е време за сладолед. Отдавна се каня да направя и ето днес най-после му дойде редът.

Ментата е най-предпочитана у нас и затова реших да направя ментов сладолед.



В градината имаме все още праскови и затова по предложение на съпруга желирах в чашките парченца праскови. 

Обикновено за МЕЛБА поставям плодовете между сладоледа,но сега ги желирах като основа на сладоледа. 

Стана много приятно и разхлаждащо в тези горещини.

Сладоледът направих с машината за сладолед за бърза консумация, а останалият сложих в кутии и разположих във фризера. 

Не знам до кога ще оцелее,но е много вкусен и ароматен от ментата.

Определено оформен като МЕЛБА е много по-хубав, но изисква търпение да се стегне желето както го оформих сега.

Ето и рецептата за сладоледа и желираните праскови.


ПРОДУКТИ

За желираните праскови

250 мл. минерална вода

2с.л.мед

10 гр. желатин

1 голяма праскова


За сладоледа

1 кутия подсладено кондензирано мляко

700 гр. течна сметана подсладена

100 гр. смляни бадеми 

1 връзка мента

2 щ.зелена сладкарска боя

1.с.л.бадемов тахан

бадеми за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ 



1. Най-напред се приготвят желираните праскови. Най-добре предният ден.

Прасковата се измива почиства от костилката и кората и се разпределя в чаши.

2.За желиращата течност към водата се прибавя меда и желатина. На ниска степен на котлона се загрява до разтопяване на кристалчетата на желатина. Охлажда се и се заливат прасковите в чашите. Оставя се да се желира в хладилника.



3.За сладоледа ментата и кондензирано мляко се блендират. Прибавя се боята и  смляните бадеми.

На снимката са кафяви ,но това е от светлината в помещението, което е затъмнено заради топлото време.

4. Сметаната добре охладена се разбива до средна гъстота.

5.Прибавя се кондензирано мляко с бадемите.


6. Разбърква се добре и сместа се слага в машината за сладолед.

7. Когато сладоледът се стегне може вече да се опита.



8. Останалият се подрежда в кутии.

9. Слага се до половината в кутията-ръси се с бадеми. Слага се отгоре сладолед и отново се търсят бадеми. Слага се във фризера.



10. Ако  имаме търпение още да  стегне сладоледът, на другият ден се оформя мелбата.


11. Поръсва се с бадеми и се полива с бадемов тахан.


12. Гарнира се със стръкче мента.





ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации