МЕЛБА ОТ ЖЕЛИРАНИ ПРАСКОВИ И БАДЕМОВО МЕНТОВ СЛАДОЛЕД
Ментата е най-предпочитана у нас и затова реших да направя ментов сладолед.
В градината имаме все още праскови и затова по предложение на съпруга желирах в чашките парченца праскови.
Обикновено за МЕЛБА поставям плодовете между сладоледа,но сега ги желирах като основа на сладоледа.
Стана много приятно и разхлаждащо в тези горещини.
Сладоледът направих с машината за сладолед за бърза консумация, а останалият сложих в кутии и разположих във фризера.
Не знам до кога ще оцелее,но е много вкусен и ароматен от ментата.
Определено оформен като МЕЛБА е много по-хубав, но изисква търпение да се стегне желето както го оформих сега.
Ето и рецептата за сладоледа и желираните праскови.
ПРОДУКТИ
За желираните праскови
250 мл. минерална вода
2с.л.мед
10 гр. желатин
1 голяма праскова
За сладоледа
1 кутия подсладено кондензирано мляко
700 гр. течна сметана подсладена
100 гр. смляни бадеми
1 връзка мента
2 щ.зелена сладкарска боя
1.с.л.бадемов тахан
бадеми за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се приготвят желираните праскови. Най-добре предният ден.
Прасковата се измива почиства от костилката и кората и се разпределя в чаши.
2.За желиращата течност към водата се прибавя меда и желатина. На ниска степен на котлона се загрява до разтопяване на кристалчетата на желатина. Охлажда се и се заливат прасковите в чашите. Оставя се да се желира в хладилника.
3.За сладоледа ментата и кондензирано мляко се блендират. Прибавя се боята и смляните бадеми.
На снимката са кафяви ,но това е от светлината в помещението, което е затъмнено заради топлото време.
4. Сметаната добре охладена се разбива до средна гъстота.
5.Прибавя се кондензирано мляко с бадемите.
8. Останалият се подрежда в кутии.
9. Слага се до половината в кутията-ръси се с бадеми. Слага се отгоре сладолед и отново се търсят бадеми. Слага се във фризера.
Коментари
Публикуване на коментар