ПЪЛНЕНИ ПИТКИ " ОТ ДЕФЕКТ- ЕФЕКТ"




Както съм споменавала и друг път изразът, "от дефект- ефект" , който употребява колегата ми Митко Кърнолски си има точно място в приготвянето на тези питки. Благодаря ти, Митко за тази поговорка! 
Едва ли откривам Америка с тези мои кулинарни творения, но искам да ви покажа как могат да се получат такива вкусотийки, когато ни останат дебелите краища от направената дърпана баница. Те не могат да се разтеглят  добре  вторично, затова не е нужно да ги добавяме към баницата в този вид. 
Аз реших да ги преработя, както казва  Мая Костова, която казва,че нищо не поднася в неугледен вид и нищо не хвърля. Опцията "изхвърли в кошчето несполучливо тесто, според Стефи Георгиева" не трябва да съществува.
Изхождайки от всичко това , преработих баничното тесто в тесто с набухвател прибавих още малко продукти и се получи много сполучлив източник на вкусни питки, които проектирах да направя. 
Споделям тази рецепта , защото младите домакини в кухнята , може би ще харесат този вариант на употреба на остатъчно тесто.  

ПРОДУКТИ

остатъчно тесто
1 яйце
1-2 шепи брашно
3с.л. кисело мляко
бакпулвер в зависимост от количеството тесто 1-2 ч.л.

За пълнежа
1 стрък пресен или 2 скилидки чесън
сухи подправки по избор/ сложих чубрица и риган/
1/2 ч.ч кашкавал или сирене
краве масло 

За гарниране
няколко тънки филийки кашкавал

ПРИГОТВЯНЕ

Разбива се яйцето с киселото мляко и се прибавя към тестото.Постепенно се слага и брашното, в което е сложен и бакпулвера, до получаване на средно меко тесто. Тестото се оставя да почине 20 минути, след което се правят  топчета, в които се слага от плънката приготвена според продуктите. Добавя се и късче масло. 
Отгоре върху всяка питка се слагат тънки филийки от кашкавал. Пълнените питки се подреждат на разстояние върху хартия за печене в тава и се пекат 20 минути в загрята на 
200° C, фурна.  




Подреждат се върху дървена решетка, за да се охладят.


Изглеждат много апетитни.

  

И наистина са такива.




Направете, няма да съжалявате!
ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации