ДИП БАБА ГАНУШ В КОМПАНИЯТА НА ТОРТИЛЯ




Баба гануш е малко известна у нас разядка. Прилича на кьопоолу, но не е идентична с него. 
От дъгло време се опитвах да разбера какво означава наименованието "баба гануш" , но не намирах отговор.
Представях си,че може би това е известна кулинарка,сътворила това вкусно ястие,но се оказа, че  не е така.


Легендата разказва за ученик ,който за да се отплати на учителя си Ганеш, решил да му сготви нещо вкусно Когато учителят го опитал,останал изумен от вкуса на ястието. Но не го изял,а раздал на гладни около себе си. Тази постъпка толкова впечатлила ученика,че той възкликнал Ето име за ястието:"баба гануш".Наименованието" баба" в Изтока се означава с името баща. Така започва да се разпространява  една толкова вкусна разядка , която и днес е известна като баба гануш.

ПРОДУКТИ

2  изпечени и обелени патладжана
2 с.л.сусамов тахан
2с.л.зехтин
1/4ч.л.сол
1 връзка магданоз
1ч.л.сок от лимон
2 скилидки чесън
 По желание  могат да се използват орехи ,домат или стрък зелен лук.


ПРИГОТВЯНЕ

Патладжаните се накълцват на ситно.Скилитката чесън се пресова. 
Магданозът се нарязва на ситно.


Добадят се подправките.


Разядката се консумира с хляб.
Източните народи правят тънки питки,но аз предлагам вариант на тортиля, която се пече в тиган. Тортилите са обикновено тънки питки ,които се приготвят по рецепти свързани с традициите на редица кухни. Аз избрах мексикански вариант.


Приготвят се много бързо и са хрупкави и много вкусни в компанията на нашия дип баба гануш.

ПРОДУКТИ


300гр. бяло брашно
1/2ч.л. сол
50 гр. масло или 3 с.л. зехтин
1ч.л. бакпулвер
150м.л. вода


Прави се кладенче от брашното, към ко ето са прибавени подправките и маслото.С ръце се правят трохи от брашното.Постепенно се добавя водата до образуване на твърдо тесто.


Тестото се оформя на топка


Завива се с кърпа, за да се отпусне за 30 минути. 


Разделя се на топчета, всяко от които се разточва на тънка кора с диаметър =на диаметъра на тигана.Пече се по 1 минута в сгорещен тиган от всяка страна. 



Питките стават хрупкави. Ако искаме да останат такива ги поставяме върху дървена решетка, да се охладят. За по-голямо удобство ги разделих на по две половини. Една питка покрих с кърпа за да омекне и да може да се прегъне по диагонал.


Така питката се пълни с разядката.
Както и да се напълни или просто да се потапят парчета в тази вкусотия , все ще бъде неустоима съблазън. 

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации