СЛАДКИ ЖЪЛЪДИ ОТ ДЕТСТВОТО




Много сладки съм запомнила от детството. Вярно е , че не се правеха често, но когато това се случваше сезнаеше,че наближава празник. В сладкарниците тогава, липсваше сегашното разнообразие от сладкиши, нямаше и сладки Жълъди.
Майка ми имаше рецепта, старателно записана в тетрадката. Винаги когато научеше нова рецепта я записваше, но не всяка се изпълняваше.
Жълъдите сме правили почти винаги около новогодишните празници. отначало бях помощник, но скоро започнах да ги правя сама и винаги се получаваха много вкусни и красиви сладкишчета. 
Когато започнах да си водя своя кулинарна тетрадка, записвах нови сладкиши, популярни или не в домашните кухни. За съжаление не съм записала жълъдите и когато години след това се сетих за тях, започнах да търся рецептата. Е  открих я в една от кулинарните тетрадки на майка ми и реших да приготвя тези позабравени, но много вкусни сладки.
Включих ги в списъка на коледните лакомства и разбира се с изпитана рецепта в ръка станаха великолепни. Харесаха се у дома и сред приятелите ми. Даже имаше реплика емоционално изразяваща насладата от връщане в детството с тези сладки.
Радвам се ,че много от близки и приятели решиха да ги направят и защото великолепно изглеждаха и защото не се изисваше някаква специална форма за направа. Просто една обикновена чаена лъжичка, в която да се оформят двете половини на жълъдчето. Лесно и бързо , а резултатът винаги добър. Ето как се правят  тези сладки.

ПРОДУКТИ

За тестото
125гр. краве масло
50 гр. пудра захар
100гр. брашно
100 гр. смляни бадеми
50 гр. пшенично нишесте
2 жълтъка
аромат по желание

За слепване 
конфитюр или мармалад
За поръсване
смляни орехи,бадеми
шоколадови пръчици,кокосови стърготини
За топинг
 разтопен шоколад

ПРИГОТВЯНЕ



Сухите съставки се смесват


Маслото се разбърква със захарта


Прибавят се жълтъците.


Разбърква се до хомогенност.


Прибавя се постепенно брашното и се омесва средно меко тесто. Разделя се на 3 части и се прибира в найлонови пликчета в хладилника за 30 минути 


Изважда се първото пликче и с помощта на чаена лъжичка се правят половинките на жълъда.Тестото се слага, изравнява по очертанията на лъжичката, притиска се към нея и с плъзгане откъм дръжката се изважда.Сладките се подреждат в тава, без тя да се подмазва или покрива с хартия.



 Поставят се в загрята фурна на 160°C и се пекат около 8 минути.

  

След като се охладят се слепват по две и се потопяват в разтопен на водна баня шоколад. Веднага се овалват в приготвената поръска и  така се получават малки шапки ,които са типични за природните жълъди.



Сладките стават много красиви и вкусни.


Могат да се съхраняват в кутия до Коледа  и новогодишните празници


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации