КОЛЕДНИ НАПУКАНИ СЛАДКИ


За първи път прочетох за напуканите сладки в Pinterest  две години. 
Мислех си , че ефектът с напукването на тези сладки е доста сложен и не направих сладкишчетата.
 По -късно ми се струваше, че въпреки ефектите са доста шоколадови и имат твърде много масло. Но все пак реших да опитам една много семпла рецепта, която предлагаше какао изцяло и олио.Имаше и масло, но много малко. Реших да опитам, защото рецептата впечатляваше и с това ,че тестото не се слагаше в хладилника, което намаляваше времето за направа и си казах това е чудесно.
Когато направих тестото ми се видя твърдо и затова изпекох няколко, за да разбера дали не греша в преценката си.


Ето това е първоначалното тесто и наистина изглежда твърдо.



А ето ги и сладките наистина напукани, но нямаше този ефект, който исках да се постигне. Даже две от тях изобщо не се напукаха.


Направих корекции, чрез добавяне на още едно яйце и малко натурален сок и се получи желаната консистенция. Стана ми ясно, че брашното е твърде много и ако се използва половината от посоченото количество, сладките ще бъдат и ефектни и с влажен център, което е типично за тези сладкиши.
НАКРАЯ СТАНАХА ЧУДЕСНИ.

ПРОДУКТИ

3 яйца
по 1/2 ч.ч /200мл./бяла и кафява тръстикова захар
50гр. какао
100мл. олио
80гр. стопено масло
2с.л. натурален сок/ ползвах от нар/
1 пакет захар с ванилия
2ч.ч брашно/чаша 200мл./
1пакет бакпулвер/10гр./
пузра захар за овалване 


ПРИГОТВЯНЕ


Захарта се смесва/ бяла и кафява/.Към брашното се прибавя какаото и  бакпулвера и се разбърква. Яйцата се разбиват със захарта и ванилиевата захар.Добавят се олиото и маслото. Накрая се поставя и брашното и се замесва меко тесто. 

С ръка се правят малки топчета. Овалват се в пудра захар и се подреждат на разстояние в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200   около 8 минути.




Пудрата захар е чудесен фон за разграничаване на красивите релефи, които се образуват.




Красиви  са с тези пукнатини.


 Много вкусни. ухаят на какао и ванилия😋😋😋






Сладките се съхраняват до Коледа в буркан, който е плътно затворен. Може и в кутия, с парче ябълка за да останат меки.Ябълката се наблюдава и сменя ако е необходимо.


Вече готови за дегустиране.



Тези са за вътрешна консумация.Няма да ги поднасяме на гости😉




ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации