ЛИНЦЕРНИ СЛАДКИ



Праизточник на линцерните сладки е линцерова торта, която е най -стара в света. Линцеровите сладки са се появили в 19 век. Тези нежни доста напудрени сладкишчета имат своя родина и тя е Австрия.Линцерите са назовани на името на града, където е създадена първата линцерова  торта. Обикновено тези нежни и външно красиви сладки се правят по Коледа и са любимо лакомство на много хора. Сладките се състоят от две тънки кръгчета,едното от които си остава цяло , а другото е с отвор в средата, направен с формичка и се нарича linzer eye т.е. "окото "на линцера. Линцерите обикновено се слепват с малиново сладко,но може и с друг вид сладко.Възможно е и слепване с течен шоколад. Важно е брашното да се допълни със смляни бадеми. Някои сладкари, заменят бадемите с лешници, но оригиналните линцери се правят с бадеми.
 Аз използвах рецепта, която ме впечатли с умелото съчетание на продуктите и подправките. От тази рецепта получих много устойчиви нежни и ароматни сладки.
     
  ПРОДУКТИ
150гр. брашно
150гр. смляни бадеми
150 гр.масло
50гр. захар
1 яйце
1/2ч.л. канела
по 1/2ч.л.кардамон и карамфил
1пакет захар с лимон
малиново сладко за слепване
пудра захар за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ





Брашното и бадемите се смесват.
Поставят се подправките. 


Маслото и захарта се смесват и разбъркват.


 Прибавя се яйцето и отново се разбърква.


Прибавя се брашното и се замесва меко тесто.


Разделя се на 3 части и се поставя в найлонови торбички. Така няма опасност охладеното тесто да се размекне ако се извади цялото.
Пликчетата с тесто се поставят в хладилник за 1 час.
Последователно се извяждат пликчетата с охладеното тесто и се разточват върху набрашнен плот. Изрязват се кръгчета,половината от които са цели ,а другата половина с отвор. Подеждат се в тава върху хартия за печене. Пекат се на 150°C около 8 минути.  



Преди слепване кръгчетата с отвор се поръсват с пудра захар. Целите кръгчета се намазват с малинов конфитюр . 


Слепват се внимателно, за да не се зацапат сладките.


Малиново то сладко е домашно и с много добър вкус и аромат.



Сладкишчетата са приятни  за хапване с кафе или чай.


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации