БОБ -ЧОРБА В ЦЕПТЕР



Официално бобът се нарича зелен и зрял фасул.Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда практически навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен с една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив от едно растение и лесното му отглеждане се разпространява до края на 16 век в цяла Европа и европейските колонии в Африка.
Като биологично култура бобът се характеризира с важни хранителни кочества

Основни качества

Енергия
131 kJ (30 kcal)
Въглехидрати
6.97 g
      Нишесте
0.88 g
      Захари
3.26 g
      Сукроза
0.36 g
      Глюкоза
1.51 g
      Фруктоза
1.39 g
      Лактоза
0 g
      Малтоза
0 g
      Галактоза
0 g
   Влакна
2.7 g
Мазнини
0.22 g
Витамини
Витамин A
0 μg (0%)
   α-каротин
69 μg
   β-каротин
379 μg (42%)
Тиамин (B1)
0.082 mg (7%)
Рибофлавин (B2)
0.104 mg (8%)
Ниацин (B3)
0.734 mg (5%)
Пантотенова к-на (B5)
0.225 mg (5%)
Пиридоксин (B6)
0.141 mg (11%)
Фолиева к-на (B9)
33 μg (8%)
Кобаламин (B12)
0 μg (0%)
Витамин C
12.2 mg (14%)
Витамин D
0 μg (0%)
Витамин Е
0.41 mg (3%)
Витамин K
43 μg (36%)
Ликопен

Минерали
Калций, Ca
37 mg (4%)
Желязо, Fe
1.03 mg (13%)
Магнезий, Mg
25 mg (6%)
Фосфор, P
38 mg (5%)
Калий, K
211 mg (4%)
Натрий, Na
6 mg (0%)
Цинк, Zn
0.24 mg (2%)
Мед, Cu
0.069 mg (8%)
Манган, Mn
0.216 mg (9%)
Селен, Se
0.6 μg (1%)

В България бобът е познат като национално ястие. Приготвя се в различни варианти като ежедневна храна или е част от празнично ритуалните храни.
На българската трапеза се приготвя като



Боб яхния


Печен боб


Пържен боб

Чушки пълнени с боб

Приготвяла съм всички тези варианти,но любимото ни ястие  е Боб-чорба. Обикновено го приготвям в тенджера Цептер. Характерното да този вид съд за готвене е, че ястието се вари на ниска температура. Вкусът на сготвеното ястие е невероятен.

ПРОДУКТИ

500гр.бял боб 
2 литра вода
1глава лук
2 моркова
2 с.л сухи домати
1  червеначушка
джоджен
1равна с.л.сол
3 с.л. олио

ПРИГОТВЯНЕ



Фасулът се накисва във вода от вечерта за една нощ. На другия ден водата се изхвърля и се налива нова вода , която се оставя да заври и отново се изхвърля. Налива се 1 литър вода  във тенджера  Цептер и се поставят бобовите зърна.



Зеленчуците се нарязват на дребно.


Добавят се в тенджерата.


Ястието се вари на ниска температура - на 4 степен от 11. Солта и олиото се прибавят 10 минути преди края на готвенето. Времето за варене е 60 минути.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации