БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ КАТО ДОМАШНО ТОЧЕНА


Характерното за тази баница е,че когато се постави плънката и изпече се създава ефект на баница с домашно точени кори.Този вариант на това вкусно печиво ми е познат от около 30 години. Получих рецептата в един магазин.Когато я направихме с майка ми,бяхме изненадани от мекотата,аромата и вкуса на тази баница. Плънката не прилича на традиционната. Прави се солена кексова смес, с която се ръси с лъжица всяка кора. При печенето баницата увеличава обема си и бухна.С това се обяснява мекотата и пухкавостта и. До сега постигах добър ефект при направата на тестеното изделие, но този път спазих съветите на майка ми за направата на нежно и пухкаво тесто. Според това мнение яйцата трябва добре да се разбият и последователно и постепенно да се прибавят и останалите продукти.
Затова баницата ми този път стана невероятно вкусна и много пухкава.
Споделям рецептата, стъпка по стъпка.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница 400гр.
300гр.   извара
100гр. сирене

За плънката

3 яйца и 1 белтък
200 гр.кисело мляко
100 мл.олио 
40 гр.  масло
1 ч.л.сода 
1/2 п.бакпулвер
140 гр.брашно

За гланциране на баницата

1жълтък
2с.л. олио

ПРИГОТВЯНЕ

Маслото се разтопява. Изварата и сиренето се смесват.


Яйцата се разбиват продължително.


Внимателно , без да се спира миксера, се налива олиото на тънка струйка.


Трябва да се получи пухкава и обемна смес.


Добавя се на части киселото мляко,в което е разтворена содата да хляб.


Накрая се добавя брашното , което е смесено с бакпулвера , лъжица по лъжица.


Подготвя се тавичка около 28 см. с хартия за печене.


Корите се разстилат и първата кора се намазва с разтопено масло. Повдига се и се обръща върху втората кора.


Поръсва се обилно от плънката.



Откъм по-късата страна на кората се поставя сиренето и изварата.


Кората се завива на руло и се назрязва на две.


Всяка половинка се навива на охлюв и се подрежда в тавата. Така се процедира и с останалите кори.


Накрая готовите банички се намазват с жълтък и олио.


Баницата се слага в загрята на 200°С фурна.


Пече се 15 минути.Фурната се намалява на 180°С и се пече още 10 минути. Намалява се на 150°С и се пече още 5 минути.


След като се извади от фурната,баницата се покрива с мокра кърпа до омекване.


Когато се разчупи се усеща обемност и мекота.



Обикновено баницата се консумира с айрян,но на мен ми харесва повече с кафе. 


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации