САРМИ ОТ ЗЕЛЕВИ И ЛОЗОВИ ЛИСТА


Сармите във всякакви варианти са любими у дома. Обикновено през зимата правя със зелеви листа, а през пролетта и лятото с лозови листа.  

Печените сърми приготвям много рядко.Обичайно правя сармите в тенджера. Тази технорогия съм научила от баба ми по майчина линия. В детството си наблюдавах как баба ми слагаше сарми и чушки в тенджера и ги захлупваше с чиния с диаметъра на тенджерата.
Наливаше вода и вареше кратко.Накрая застройваше чушките с яйце и кисело мляко. Спомням си, че когато се омъжих показах тази технология в новото си семейство и едно от дечицата на братовчедите възкликна: "Вижте,вуйна е направила чушки със супа". Да така наистина изглеждаше. И до днес по този начин правя чушки и сарми. Напоследък започнах да избягвам застройката и поставям няколко лъжици кисело мляко при сервиране. Ястието,което сега съм приготвила е необичайно. Смесила съм сарми с лозови и зелеви листа.

ПРОДУКТИ

12  зелеви листа
24 лозови листа
1 глава лук
1 морков
2 ч.ч.ориз
3 с. л. олио
1л. вода
1/2ч.л.сол

Подправки

чубрица,черен пипер,сминдух и джоджен,магданоз 1ч. л. вегета

ПРИГОТВЯНЕ



Лукът се нарязва на дребно.

  
Добавят се морковите настъргани на ренде.


Поставя се  ориза и подправките.  Всичко се задушава в мазнината и водата за 10 минути.



Зелевите листа се разтварят,слага се от плънката и се завиват. По същият начин се процедира и със зелевите листа.


Сърмите се подреждат в тенджераи се похлупвят с чиния. Добавя се подсолена вода.


Ястието се вари 1 час в тендерата на Мултикукър на програма Stew.


Сосът образуван при варенето обикновено застройвам ,но сега го оставих в първичен вид.При сервиране в чиниите, добавих по 1 -2 лъжици кисело мляко.


Получи се добра комбинация.


Добавих и сос.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации