ПОРТОКАЛОВ КЕКС С ОРЕХИ






Първоизточникът на рецептата е в блога на Maria Miteva- Christou , но аз се ръководих от интерпретацията на Стефка Георгиева, администпатор на кулинарната група "Уверени в кухнята". Разглеждайки и двете рецепти, прецених, че пропорциите,които сочи Стефи ме устройват повече,защото отговарят на размерите на моята форма. Важно беше,че в рецептата са включени и смляни орехи, което увеличава вкусовите качества на кекса. В процеса на приготвянето прецених,че кафявата окраска ще унифицира този кекс с обичайните кексове съдържащи такава. За да подчертая оранжевата окраска използвах сухо какао. В напрежението дали всичко ще стане добре, не снимах всичко. А онова, което не ми хареса, е че снимките бяха много тъмни  и не се вижда истинският вид. А за вкуса да не говорим. Уникално мек и пухкав кекс стана. За това роля изигра и намаленото количество брашно.

ПРОДУКТИ
4 яйца
1ч.ч.захар*
1 щ. сол
течна ванилия 
160мл.прясно изцеден портокалов сок
160мл. олио
кората на 2 портокала
1/2 ч.ч. смляни орехи
1 бакпулвер/10гр./
2 с.л.какао
2ч.ч.брашно
*1ч.ч. = 150мл.

ПРИГОТВЯНЕ


Яйцата се разбиват със захарта.


На тънка струйка се добавя олиото.


Слага се и течната ванилия.


Поставя се се по малко от портокаловите корички.

орехите


и брашното.


Слага се и от портокаловият сок. Така се процедира до изчерпване на посочените продукти.



Формата се подмазва и посипва с брашно. Поставя се 1/3 от сместа във формата,поръсва се със сухо какао с помощта на цедка. Слага се втората 1/3от сместа.Отново се поръсва с какао. Излива се и последната част от сместа. Формата се поставя във загрята на 150°С фурна и се пече 40 минути.



След като се охлади, кексът се изважда от формата.



Поръсва 


ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации