ДЖИНДЖИФИЛ , МЕД И ЛИМОНИ-ЕЛЕКСИР ЗА ЗДРАВЕ


Непостоянното време през последните месеци е сериозна предпоставка за леки настинки и вируси. С настъпването на пролетта и в следствие на голямото празнично преяждане идва и така неизбежната пролетна умора. Човек трябва да се стреми да хапва много плодове и зеленчуци, за да си набавя необходимите витамини и минерали през този нестабилен сезон, но не винаги успява. 
Споделям ви една рецепта, която аз научих от моята сестра и може би повечето от вас знаят, за един страхотен еликсир, помощник в борбата с инфекциите и килограмите - мед, джинджифил и лимони. 
  Медът е богат на калий, магнезий, натрий и антиоксиданти. Има противовъзпалително и антивирусно действие. 
  Джинджифилът също е известен със своето противовъзпалително действие и с това, че подпомага храносмилането. Богат е на витамин А, витамин C, витамин К, желязо и магнезий.

Лимоните от своя страна изобилстват от витамин C и действат антисептично. 
Комбинацията от трите съставки е мощна сила в борбата с вирусите и настинките, стимулира храносмилането и засилва метаболизма. Еликсирът се приготвя и съхранява в буркан на студено и хладно място (може и хладилник). Консумира се на гладно, с пластмасова или дървена лъжица по 1 чаена или супена лъжица. При първи симптоми на настинка или вирус дозата се увеличава. От тези съставки излиза 750 мл. доза. Ако нямате блендер лимоните могат да се нарежат на много ситни парченца, а джинджифилът да се настърже на ренде.  Аз рендосвам освен джинджифилът и лимоновата кора и изцеждам сока от лимоните.
Когато сестра ми ми даде рецептата, бях малко скептична. Но въпреки всичко направих комбинацията. В първия миг се усеща лютивината на джинджифила, но в следващия усещате как се разлива лека топлина в гърлото ни. Много е приятно и дори бих казала вкусно. 

ПРОДУКТИ

300гр.корени от джиндифил
2 лимона
400гр. пчелен мед

ПРИГОТВЯНЕ


Джиндифилът се обелва от кората.


Рендосва но едро ренде.


Лимоните ке измиват и се рендосва лимоновата кора. Сокът се изцежда.


В купа се поставя джинджифилът



Добавят се сока и кората от лимоните.


Поставя се и пчелният мед.


Всичко се смесва и добре разбърква. Прибира се б затворен с капачка буркан.


От сместа с пласмасова или дървена лъжица всяка сутрин се взима по 1 чаена лъжица. 
В студените зимни дни може да се взима и по няколко пъти.

Коментари

Популярни публикации