ХОЛАНДСКИ ПАЛАЧИНКИ


Толкова пъти съм правила палачинки , но не съм се замисляла за това, какъв ли е произходът им.
Как започва вкусната история на палачинките? И така … палачинката е вероятно най-старият вид хляб, известен в различни форми в целия свят. Тя може да се яде както топла така и студена. Произходът й обхваща античността, а рецепти за палачинки са включени в готварски книги най-малко от 1439 година.
Процеса на печене на палачинките е такъв, че те се пекат само от едната страна в един и същи момент, което означава, че се обръщат за да се доопекат. Тази фаза – така характерна за приготвянето е вододелът между експертите и начинаещите любители на палачинковото изкушение.
Палачинките позволяват свобода и полет на въображението при избора на съставни части, известни са рецепти с добавки в сместа от домати, бекон или дори стафиди. Вариациите са много и разнообразни, но най-важното остава връзката на палачинката с детския спомен.
Различните нации имат своя история на палачинките и свои разбирания за „перфектна палачинка”




В САЩ палачинките са приети предимно като закуска има вериги с по над 1 000 заведения специализирани в предлагането на това изкушение. В Съединените щати палачинките са наричани още battercakes, griddlecakes, или flapjacks и обикновено са с бакпулвер, нишесте или сода бикарбонат и се сервират със сироп.




В Англия има празник на палачинката (Ден на Палачинката) като традиционната рецента за палачинка включва в съставките си и бира!


Има Германски палачинки с бити яйца, които се пекат много тънки и се поднасят с мармалад или желе.


Френската crêpe suzette се поднася със запален коняк или завита като пура.



В Холандия палачинките са храна за вечеря, а Палачинковите заведения са популярни семейни ресторанти като там се предлагат  както сладки така и пикантни палачинки.

Палачинката е неописуемо приятно изживяване и като всяко такова е известно по целия свят. За разлика от националните кухни сгушени в своите традиции, палачинката тихо и неусетно се е настанила в менюто на всяко семейство. Палачинката е солена, сладка, пикантна и дори люта, месна или постна, сама или в компания като палачинкова торта. Вариациите за гарниране са неизчерпаеми, но само едно нещо остава неизменно във всяка рецепта – любовта с която се приготвя.


От всички палачинки,които съм приготвяла любимите ми са маломерните. Затова сега се спрях на холандските палачинки. Те ми харесват заради малкия си размер и това,че не е задължително да се разливат в тавата ,а да се оставят да заемат произволна форма.

ПРОДУКТИ

1 яйце
3 с.л. разтопено масло
1ч.ч. сметана /заквасена/*
1/4ч.л.сода за хляб
3/4 ч.ч.брашно
1ч.л.бакпулвер
1щ.сол
1ч.л.захар
3 с.л.газирана вода
2 с.л.олио за пържене

 За гарниране

сладко от боровинки
мед

 *1чаена чаша= 200мл.


ПРИГОТВЯНЕ


Яйцето се разбива със солта и захарта. 


Добавя се разтопеното масло и се разбива до кремообразна смес.


Добавя се брашното и сметаната на части. Слага се и газираната вода.


С черпак се слага в подмазана и загрята тавичка от сместа. Последната не се разлива по диаметъра на тавичката,а се оставя сама да се разпредели.


Палачинката се пече до зачервяване и се обръща.


Гарнира се със сладко или мед.




ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации