РИБНИК С ОРИЗ ЗА НИКУЛДЕН



За  Никулден според традицията се приготвя риба като основно ястие. 




Никулден се отбелязва от православния християнски свят на 6 ти декември, като се почита Св. Николай Мирликийски.
Свети Николай е небесен покровител на плаващите по море моряци и рибари, търговци, банкери, ловджии.
Никулден се празнува с риба и рибни ястия, които вярващите отнасят в църква, за освещаване. Според вярванията, избраната за приготвяне риба трябва да бъде с люспи. В жертва се принася риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Люспите не трябва да падат на земята и да се настъпват при почистването, за да не сполети беда семейството, а костите на рибата не се изхвърлят, а изгарят или пускат в течаща вода, за да бъде увеличено плодородието и благополучието в дома.




Поверие казва,че когато се появи
лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото застъпничество. Според народните представи, Св. Николай носи и първите снегове. Появи ли се скреж в утрото на Никулден, счита се, че зърнените посеви ще са здрави и реколтата ще е богата.

Днес празникът се отбелязва във всеки български дом. Трапезата се подрежда с постни ястия и задължително присъстват ястия от риба. 
За настоящия Никулден приготвих рибата като никулденски рибник с ориз. Споделям рецептата,която съм научила от свекърва ми.

ПРОДУКТИ

1 риба скумрия
3 с.л.олио
2 глави кромид
1 морков
2  ч.ч. /150мл./ ориз
1  с.л.черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. риган
1 ч.л.чубрица
1 кубче зеленчуков бульон
1 с.л. вегета
8 ч.ч. топла вода

ПРИГОТВЯНЕ

Продуктите се приготвят като


рибата се  изчиства измива и нарязва на шаби.


Лукът се нарязва на дребно и се слага в тиган. Запържва се малко.


Добавя се моркова, настърган на ренде.


Запържва се кратко и се прибавя ориза-почистен и измит.


След кратка обработка се добавят  и подправките. Готовите продукти се слагат в тава и отгоре се подрежда рибата.


Водата се оставя да заври и се налива в тавата.


Ястието се пече на 200°С около 30 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!



Коментари

Популярни публикации