ТRES LECHES ИЛИ ТРИЛЕЧЕ


Трилече е изключително лек и вкусен десерт с карамелена заливка, който прилича на реване с глазура. Специфичното при него е, че по оригинална рецепта се приготвя с три вида мляко: прясно мляко, течна сметана и кондензирано мляко.



В Турция се смята, че запазената им марка – баклавата, започва да отстъпва лидерските си позиции по консумация и популярност (в страната) на Трилече. Едва ли ще намерите сладкарница или заведение, които да не ви предложат от тяхното оригинално Трилече


Трудно е да се определи какъв е произходът на сладкиша, но е факт че през последните години той се превърна в най-популярния избор за подслаждане на вкусовите рецептори в южната ни съседка.

Твърди се, че “десертът на бивша Югославия” (както някои го наричат) произлиза от Латинска Америка, но въпреки това с годините се е превърнал в национално ястие в Албания. Названието на сладкиша се образува от комбинацията на испанските думи “tres” и “leches”, които в буквален превод означават “три вида мляко”.


В старите готварски книги на Испания могат да бъдат намерени записки за рецепти за Трилече още от началото на ХІХ век. Смята се, че популярността на сладкиша днес в Турция се дължи на периода след войните в бивша Югославия. Тогава изселниците албанци пренасят Трилече на територията на южната ни съседка, а статистическите данни, че албанците са най-многолюдната група между балканските изселници в Турция потвърждават теорията.




Независимо от различните теории и спорове за произхода на десерта Трилече, неустоимият сладкиш с три вида мляко заслужава да намери място в нашето меню, като перфектния завършек на нашето хранене.
Въпреки че  интернет пространството изобилства от рецепти за трилече, не ми допадна нищо. Нито количеството на продуктите нито това на млеката. Но когато изгледах клипчето на Кенан Озалп, благодарение на отличния български език на тази млада жена, изясних всички подробности по направата на сладкиша.  Както винаги промених малко от количествата и замених водата с краве масло, но технологията на приготвяне спазих напълно. Единствено ме затрудни сметаната, която се пресече и линиите в украсата с нея не станаха съвсем прави. Но ако не броим тази визуална несполука всичко останало добре се получи.  

ПРОДУКТИ

4 яйца
100 гр. захар
116 гр. брашно
100 гр. краве масло
1 бакпулвер
1 п. ванилиева захар
1 ч.л. нишесте 
1 ч.л. лимонов сок

За млечния сироп

200 мл прясно мляко 
200 мл. кондензирно мляко
200 мл. сметана
2 с.л.захар
1 ванилия

За карамеления сос

200 гр. захар
20 гр. краве масло
200 мл. течна сметана

За гарниране 

50. мл. разбита сметана

ПРИГОТВЯНЕ



 

Включва се фурната на 180  С.
Всички продукти са със стайна температура.
Разделят се белтъци и жълтъци.


Към жълтъците се прибавя захарта.

  

Жълтъците се разбиват добре  до кремообразна  маса.


Брашното се смесва с бакпулвера и ванилиевата захар. 
Прибавя се на части към жълтъците.

  
Брашното се редува с разтопеното масло. 


Към белтъците се прибавя лимоновия сок. След кратко разбиване се слага и пудрата захар, към която е добавено нишестето. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят  към сместа на части. Бърка се леко с шпатула.


Готовата смес се излива в тавата/d= 20 см./, която е покрита с хартия за печене. 
Блатът се пече около 30 минути.


Охлажда се, след което се надупчва с дървено шишче.


Млечният сироп се получава като млякото се смесва и загрява само до разтопяване на захарта. 
Блатът е охладен и млякото също е хладко. Той се напоява с помощта на лъжица и се оставя да поеме сиропа.


През това време се приготвя карамеленият сос, като захарта се разтопява до получаване на гладка маса.

  

Настрани от котлона се прибавя маслото.


Накрая се слага и сметаната, като се бърка енергично на слаб котлон до разтопяване на втвърдения карамел.

  

Карамеленият сос се оставя да се охлади, но не напълно.

 

Сосът се излива върху блата.  
Украсява се с разбита сметана. 






ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации