ЗЕЛЕВИ САРМИ В МУЛТИКУКЪР


Още един спомен от детството. Баба ми традиционно приготвяше пълнени чушки със сос в тенджера през лятото. Не помня дали тя правеше и зелеви сарми. Но все още е жив спомена от мамините ястия. През зимата тя често правеше комбинация от сухи пълнени чушки и зелеви сарми със сос в тенджера. Причината за тази традиция в приготвянето на тези деликатеси е, че коренът ми по майчина линия е от Северна България- от Плевенския край, където се приготвят  тези ястия.  И не само в ежедневието , но и по празници. Аз израснах обаче в Северозападна България и там сарми в тенджера се приготвят задължително за Бъдни вечер. Аз обаче приготвям в къщи както пълнени чушки така и сарми в тенджера и то доста често. Споделям рецептата за сарми със  сос във вида, в който съм запомнила в миналото.


ПРОДУКТИ

За сармите
1 средно голяма глава зеле
За плънката
300 гр.  телешка кайма
1 гл. кромид
1среден морков 
1 ч.ч. ориз
2 с.л. сухи зеленчуци
1ч. л. черен пипер
1ч.л. червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч.л.чубрица
1 вр. магданоз и джоджен
2 с.л. зехтин
1 кубче  телешки бульон
1ч. л. вегета
За соса
2 литра вода
3с.л. брашно
1ч.л. вегета
1ч.л. черен пипер
За застройка
2с.л. кисело мляко
1/2 връзка магданоз
  
ПРИГОТВЯНЕ



Всички продукти за плънката не се пържат а се смесват в сурово състояние. Лукът се нарязва на дребни късчета. Морковите се настъргват на ренде.  Зелените подправки се нарязват и прибавят към сместа.Оризът се измива в няколко води и се слага при останалите продукти. Поставя  се и каймата. Добавят се  сухите подправки. Овкусява се със зехтина. Всичко се разбърква добре. 


От зелето се отделят около 10-11 листа, които се измиват с вода. В средата на листа се слага от плънката. /За да се разпредели точно плънката може да се раздели на 11 късчета./ 


Зелевият лист се загъва от едната страна.


Загъва се и от другата.


Накрая се завива като ролка.


Готовите сарми се подреждат в мултикукъра.


На дъното се застилат зелеви листа.


Сармите се подреждат


и заливат с водата , която се кипва. 


Отгоре се слага подходяща чиния, за да придържа сармите.


Мултикукърът  се включва на програма Stew.


След като програмата приключи, сармите са сварени и се изключва.


Сосът се приготвя в тиган като брашното се препича в сухо състояние. Добавя се течността от сармите и се подправя. Сосът ври около 10 минути и се застройва с разбито кисело мляко и нарязаният магданоз. С приготвения сос се заливат сармите.



ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации