МЕРАКЛИЙСКА БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА


Отново баница и то мераклийска.


След  мераклийската сиропирана баница с тиква и орехи беше ред на баница със сирене и яйца. И то не някаква друга , а мераклийска. Това печиво може да стане любимо на много хора, заради богатата палитра от продукти и вкусове.
Маята, която се слага за да бухне баницата и придава и невероятен вкус.
Останалите продукти за мазане съдействат за по-голяма плътност.

ПРОДУКТИ

500 гр  кори за баница
2 яйца
300гр. сирене
50мл. мазнина 

Смес за мазане на корите

3 яйца
250гр. кисело мляко
100 мл. мазнина/олио и масло/ 
20гр. прясна мая или 7 гр. суха мая
2 кафени чашки брашно /6 супени лъжици от които 3 се слагат за активиране на маята./
30гр. мазнина за първите кори.

За активиране на маята

1с.л захар
3с.л.брашно 
1/2ч.ч.топла вода

За заливка на цялата баница

100мл. газирана вода 
2 яйца
2щ. сол
30гр.разтопено масло или маргарин



Маята се активира като се смесвят продуктите/захар, брашно, мая, вода/ и се оставя  да бухне.


Разбиват се яйцата.


Прибавя се мазнината и киселото мляко. 



Слага се активираната мая.


Разбърква се добре.


Добавя се брашното.


Сместа е готова.


Първата кора се намазва с мазнина.


Втората кора се слага върху нея  и се намазва обилно със сместа за мазане.


Слага се трета кора и се намазва също със сместа за мазане.
Поставя  се сиренето, което се смесва с яйцата и мазнината. Намазва се кората открая на по-дългата страна.


 Двата края на кората се подгъват.


Баницата се подрежда в тавата и се залива с газираната вода , яйцата и маслото, които се смесват. Тавичката  се оставя около 20 минути да  поемат корите.


Баницата се пече на 200°С около 30 минути.






ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации