МЮСЛИ ТОРТА С ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО





Когато Светла Николова публикува в групата ми Философия на моята кухня мюсли тортата си по рецепта на Теди Титова, останах очарована от добрата визия на тортата. 
Съдържанието и подсказваше,че това е лек, вкусен и здравословен сладкиш.  Все пак някои неща в конструкцията на тортата ме притесняваха. Нямаше стабилна основа.


 Затова реших да сложа бисквити и отгоре кисело мляко и плодове преди мюслито. И не съжалявам, защото стана по-добре.
 При условията сега на село,  ми беше трудно да намеря цедено кисело мляко и затова реших да желирам обикновено. Получи се добър резултат.
 И така моята желирана мюсли торта се получи.
Приготвих я по един специален повод-малък празник у дома. На тази дата се запознахме с моята половинка. И празникът е хубав и тортата си заслужава.

ПРОДУКТИ

6-7 обикновени бисквити
250 гр.мюсли с мед и орехи
250 гр. шоколадово мюсли
3 кофички кисело мляко
1 банан
Замразени горски плодове/малини боровинки, къпини/
2 п.от 10гр. желатин
3 с.л мед
кората на 1 лимон 
1/2 ампула есенция ванилия

ПРИГОТВЯНЕ


Бисквитите се начупват и поставят на дъното на формата.


Подготвя се желираното мляко като желатинът се накисва в 1/2ч.ч.вода. /180мл./
Разтопява се на водна баня. 
През това време млякото се смесва с меда , есенцията и лимоновата кора. В разтопения желатин се слагат 2 с.л. от киселото мляко  и се разбърква.Сместа се излива обратно  в него, като се разбърква енергично. Изчаква се около 20 минути/,съдът е в хладилника/,  докато киселото мляко малко е сгъсти и се слага 1/3 от него върху бисквитите. Отгоре се подреждат късчета банан.



Върху тях се слага  мюслито с мед и орехи и внимателно се притиска,за да се разнесе добре.


Върху млякото се поставят къпини.


Допълва се и с горски плодове като се оставя и за украса на тортата.


Върху плодовете се слага и шоколадовото мюсли. Притиска се. Върху него се нанася последната 1 /3 от киселото мляко.


Формата с тортата  се слага в хладилник, където престоява до сутринта.


Единстветото,което не съобразих е да поставя ацетатна лента около ринга,за да не се залепи отстрани тортата.


Но някак се справих все пак.


Получи се добра структура и най-важното тортата не се ронеше при отрязване на парчетата.


ДОБЪР АПЕТИТ!







Коментари

Популярни публикации