ПОРТОКАЛОВ СЛАДКИШ






Този портокалов сладкиш е вдъхновен от портокаловия кекс на Катето Божкова,която беше го публикувала наскоро в групата Философия на моята кухня. Както винаги обаче обичам да търся своя визия на сладкишите и затова се налажи да променя малко рецептата. Налагаше се да направя допълнителни мъфини , с които да запълня празното пространство в средата на моята форма. Катя беше използвала само портокалов сок,но на мен ми се наложи да сложа и малко кисело мляко за повече количесво тестена маса. Но намалих  брашното, за да бъде сладкишът по - мек и ефирен. Катето беше използвяла като мяра чаша, аз превърнах всичко в грамажи и милилитри. Получи се много интересен и вкусен сладкиш.


ПРОДУКТИ 


3 яйца
100 гр. захар
100 гр. масло
60 мл. портокалов сок
100 гр. кисело мляко
1 бакпулвер/10 гр./
130 гр. брашно
1 ампула ванилия
портокалова и лимонова кора


За заливка на мъфините


150 гр. шоколад

 За поръска

пудра захар


ПРИГОТВЯНЕ



Яйцата се разбиват със захарта.


Разбиването продължава до получаване на гъст крем.


Прибавя се маслото.


Постепенно се добавя портокаловият сок.


Накрая се слага и брашното смесено ,с бакпулвера като се редува с киселото мляко. Сместа се излива във формата за печене като се оставя 1/3 от нея за мъфините,които ще се сложат в средата.
Формата за сладкиша и мъфините са силиконови и не се подмазват. Смесите във формата и гнездата за мъфини се слагат във загрята на 200°С фурна и се пекат около 20 минути.  


За украса на мъфините се разтопява шоколада и във всяко гнездо на формата за мъфините се слага по 1ч.л.шоколад. Изпечените сладки се потопяват в шоколада и така се поставят в хладилника шоколада да се стене.



Накрая мъфините се слагат в отвора на готовия сладкиш.


Сладкишът се поръсва с пудра захар.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации