СРЪБСКА МУСАКА


Сръбската мусака се различава от класическата българска мусака по това,че подправките и зеленчуците са по-малко. Картофите се режат на колелца за разлика от българската мусака, където картофите са нарязани на кубчета. Заливката е само от прясно мляко или не се прави. 
Сестра ми която от 45 години е омъжена в Сърбия, ми даде рецепта от региона ,в който живее и там мусаката се доближава до българската мусака.

ПРОДУКТИ

За мусаката

600гр. картофи
1тиквичка
1гл.лук
12 моркова
300гр.кайма
2с.л доматено пюре
2с.л.олио
подправки :черен пипер, чубрица, сминдух,вегета,самардала
Зелени подправки  магданоз,копър

За заливката

500гр. кисело мляко
4 яйца
вегета

ПРИГОТВЯНЕ

Зеленчуците се нарязват и заедно с каймата и пюрето се задушават в тиган с малко вода. Не се допуска сместа да остане на мазнина. Добавят се подправките. 


Картофите се обелват и се нарязват на колелца. В тавичка се подрежда ред картофи и ред плънка. 


Завършва се с плънка. Ястието се пече до готовност на 250°С.


Заливката се приготвя от разбитите яйца ,млякото и вегетата. 


След като се залее,мусаката се пече до приятен загар.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации