ПИЛЕШКА КАВЪРМА С ЧУШКИ, ЛУК И ГЪБИ



Кой обича да си хапва готвени ястия?! Вероятно повечето от нас, затова нека първо изясним какво е кавърмата. В повечето случаи включва месо (свинско или пилешко), лук, чубрица, чушки, пипер и сол. Има обаче места, на които се приготвя по коренно различен начин като например в Украйна и Молдова, където използват задължително агнешко месо.

Както много други думи в българския език, кавърмата не е наша. Привнесена е от турски и в буквален превод означава „запържен“. В последствие думата е възприета и на други езици като персийски, арабски и урду. Така заляга в основата на няколко различни ястия, чиито имена макар да са с един и същи корен, са напълно различни. В арабския се среща шаварма, което е печено чрез въртене месо. Турската дума за това е чеверме, която у нас също се използва. 

Ние обаче се насочваме към пилешката каварма.

Рецептата за това невероятно ястие е на прекрасната Ивана Иванова,която наричам Ванчето и която е невероятен млад кулинар.

Блогът и изобилства от красиво поднесени и вкусни ястия и десерти. Като четеш всяка статия оставаш опиятен от прекрасния език и стил ,които оформят нейните рецепти.

И толкова профисионални и естетически са нейните описания.

Пилешката каърма е описана толкова живописно и образно,че ти се иска веднага да запретнеш ръкави и да я направиш. 

Има толкова светлина и топлина. 

Ето и линк към рецептата на Ивана Иванова

И аз наистина реших да направя това ястие. Моята доза е по-малка,защото консуматорите ни са също малко.  

Но вкусът на тази каварма е невероятен.

Ето и необходимите

ПРОДУКТИ

500 гр.пилешко месо

2-3 червени и зелени чушки

1 глава червен лук

2 домата

150 гр. стерилизирани гъби

2-3 скилидки чесън

1 щ. чубрица

1 ч.л. черен пипер

1/2ч.л.сминдух

магданоз

3 с.л. зехтин

магданоз


ПРИГОТВЯНЕ


Месото е предварително сварено и нарязано на парчета. Затова се поставя последно.



Чушките се почистват от семето и се нарязват  на лентички.


Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци.


 

В тава се поставя зехтинът да се загрее и се запържват гъбите.


 

Добавят се чушките преди лука, защото са много месести и по-бавно омекват.



Слага се и лука и месото. Ястието се запържва около 10 минути .



Добавят се доматите и ястието ври на тих огън около 25 минути.



Когато е почти готово се добавят пресованият чесън и останалите подправки.




Поднася се поръсено с магданоз.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://www.kulinarnarabotilnica.com/recipe/pileshka-kavurma-s-gubi-luk-i-chushki/


Коментари

Популярни публикации