МЛЕЧНА ЧЕРЕШОВА ПАНАКОТА
Колкото пъти съм правила кулинарни изделия по рецептите на Теодора Титова , администратор на кулинарния блог "Домашни вкусотии", толкова са
били сполучливи.
Когато видях черешовата и панакота,толкова красива и впечатляваща със възможностите за направа на лек летен десерт без колебание избрах да я приготвя.
Реших да направя десерта с кисело мляко вместо със сметана и прясно мляко. Череши имах в изобилие от домашните дървета. Реших да сложа само мед и да пропусна захарта както е по рецептата.
Технологията за асеметрично подреждане на различни пластове е обичайна за моите панакоти. Този път трябваше да направя желирано кисело мляко и плодов сироп от черешите.За разлика от друг път , желираните форми трябваше да престоят един час,вместо два часа.
Този проект се оказа много успешен и се получиха красиви и вкусни десерти.
ПРОДУКТИ
За млечната смес
1 голяма кофичка кисело мляко 2%масленост.
2с.л.мед
10гр.желатин, разтворен в1/4ч.ч.вода
Ванилия
100гр. череши+2с.л. вода
За черешовото желе
300гр.череши
100мл.вода
1с.л.мед
6гр. желатин
За прозрачния желиран слой
100мл. вода
1 с.л.мед
4 гр. желатин
За украса
Череши и мента.Може и 1ч.ч.сметана/аз не използвах/
ПРИГОТВЯНЕ
Киселото мляко се разбърква с меда.Черешите се поставят на котлона с водата.Когато сместта заври се пюрира и когато се охлади се слага при млякото. Добавя се ванилията.
За желирания сироп ,черешите и водата завират ,прибавя се меда. Сиропът се прецежда.
Започва подреждането в чашите
Слагат се 3с.л. млечна смес в чашите и всяка се постава под наклон. След един час се поставя черешов сироп 2-3с.л. След 1,5часа престой в хладилника ,чашите се изваждат.
Когато сиропът се желира,чашите се изправят и се слага отново млечна смес.
Завършва се с желе.
Гарнира се с череши.
В някои от чашите вместо млечна смес се поставят 5-6череши.Заливаме с прозрачно желе, което приготвяме като към водата се прибавя мед и разтворения желатин.
Всяка чаша може да се аранжира по различен начин.
Всяка чаша с черешова панакота е истинска наслада!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар