ТОРТА МЕЛОДИЯ







Тази торта съм правила преди 30 години. Тогава ми беше забавно да навивам лентички намазани с крем, докато се получи кръгъл блат. Тази конструкция беше много интересна ,защото се правеше от различни по форма блатове. Такава торта можеше да се направи само в домашна обстановка. Готовите торти бяха все едни и същи. Само кръгли блатове съединени с маслен крем. След време когато самото общество се промени, новите икономически механизми и множеството частни сладкарници благоприятстваха поява на нови, различни от еднообразните и монотонно повтарящи се сладкиши.
Тогава в не безизвестната сладкарница "Лучано" видях подобна торта, но не помня как беше назована. 
Когато видях , отново наскоро , такава нетрадиционна форма във видеоканалите на руските кулинарки, бях доста заинтригувана. Тортата се наричаше"Мелодия"и се правеше точно по начина, който практикувах и аз тогава.
Запитах се защо "Мелодия"? Може би заради това,че пластовете в средата приличаха на музикално петолиние. Иначе външната украса бе съвсем обикновена и не ми говореше така мелодично.😅
И все пак това наименование на тортата не ми даваше мира.Исках да направя такава торта, но да съдържа наистина мелодични орнаменти.
Накрая реших да изработя някакви фигурки и като завършек се спрях на трансферното фолио.



И разбира се, трябваше ми и повод. Такъв бе рожденият ден на едно от внучетата на сестра ми- Реля.


За разлика от друг път , когато исках да си взема трансферно фолио, сега улучих налично и то с нотички в Сладкарска къща София. Както се вижда на изображението, трансферното фолио е като познатото ни, използвано за различни цели. Но това фолио е намазано с какаово масло и изобразява различни фигури, които след стягане на шоколада , ще се отпечатат върху получената фигурка.В случая нотичките се отпечатаха върху лентите и панделките от шоколад, с които украсих тортата. И така успях да направя наистина една торта, на която напълно съответстваше името Мелодия.




Фигурките на китари от бял и тъмен шоколад, хармонираха с изработените с помощта на фолиото ленти и панделки с отпечатани нотички. 
Трудът наистина си заслужаваше, но обърках шоколадовия ганаш и затова трябваше да сложа повече кокосови стърготини. Но явно,че трябва да се внимава.
За направа на тортата са необходими следните

ПРОДУКТИ

За блатовете

-кръгли блатове -за всеки блат: 2 яйца, 2 с.л. захар, 2с.л. брашно,ванилия,1/2ч.л.бакпулвур

-квадратен блат : 5 яйца, 4 с.л. захар, 4с.л. брашно, 1ч.л. бакпулвер, 2 с.л. какао, ванилия

За крема

бял крем: заквасена сметана- 1 голяма кофичка, сладкарска сметана-200мл.
крем-сирене-400гр, захар 60гр. /пудра захар/
 кафяв крем-250 гр. крем сирене150 гр. течен шоколад
За шоколадовия ганаш
200 гр.течна сметана 200гр. черен шоколад

За украса 

150 гр. шоколад за фигурите
200гр. шоколад за трансферното фолио
1 лист трансферно фолио
кокосови стърготини

ПРИГОТВЯНЕ

Кръглите блатове се правят най-напред. Разбиват се яйцата със захарта и се прибавя брашното с бакпулвера. Блатовете се пекат във форма 26см. в загрята на 200°C фурна, около 10 минути всеки блат.



По същия начин се борави и с квадратният блат, който се пече в тавата от фурната около 20 минути.
Блатовете се приготвят от вечерта, за да изпръхнат . 
Кремът  се приготвя на другия ден. 




Бял крем: Крем-сиренето се смесва със захарта. Сладкарската сметана се разбива като се прибавя постепенно и заквасената сметана. 




Към сметаната се прибавя и крем сиренето.




Шоколадовият крем се приготвя като към крем -сиренето се прибавя шоколада.




Тортата се сглобява като се слага 1 кръгъл блат.Намазва се с шоколадов крем. Квадратния блат се нарязва на ленти и всяка лента се намазва с бял крем и се навива.Първата  лента се навива на охлюв, а останалите , както при баницата,наоколо.Отново се намазва с кафяв крем и се слага другият кръгъл блат. 
Тортата се изравнява с останалите кремове и се залива с шоколадов ганаш. 




Ганашът се приготвя като в гореща сметана се поставя начупеният шоколад.
Фигурите се изработват с помощта на калъпчета






Панделките и лентите се получават като трансферното фолио се нарязва и намазва от грапавата страна с разтопен 
шоколад




След украсата на тортата следва духането на свещите.




Това е моментът на най-интересната фиеста, която се чака с нетърпение.



И започва надпреварата...



Разрез на тортата.



Има доста работа,но резултат ът е чудесен.


ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации