СЛАДКО ОТ ЗАПАЗЕНИ ЦЕЛИ МАЛИНИ
За разлика от други сладка, където плодовете се запазват цели, малините поради крехката си структура се разкъсват и сладкото изглежда като конфитюр.
Аз години наред съм правила конфитюр, мислейки че сладко в същинския смисъл на думата с цели плодове в сироп не може да се направи. Сега реших все пак до опитам и наистина с повече търпение се получи.
ПРОДУКТИ
1 кг. малини
500гр. захар
300 мл. вода
1 пакетче Гелфикс Екстра
ПРИГОТВЯНЕ
От посочените количества вода и захар се сварява много гъст захарен сироп. Гъстотата се проверява като се излива с лъжичка малко количество сироп.От лъжицата изцедената капка не трябва да се разлива.
Когато е готов,сиропът се отстранява и се слагат малините като се избират здрави и твърди малини.Така в сиропа престояват 2 часа.
Сладкото се слага се отново на котлона, на ниска температура до завиране. Отстранява се за 15-20минути. Процесът
се повтаря още 3 пъти.
Накрая част от сиропа /1/2 ч.ч. /се охлажда и се прибавя пакета с гелфикс.Разбърква се и сместта се прибавя към сладкото.
Отново се загрява до кипване и се отстранява.
Вече е готово и се насипва в буркани.
Всеки буркан се затваря и обръща върху капачката. Не се изварява.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар