ТОЧЕНА БАНИЦА В КУХНЯТА НА РУЖКА
Отново съм в кухнята на Ружка!
Тук е уютното кътче на домакинята, където прекарва голяма част от времето си, да сготви нещо вкусно или да изпие чаша кафе.
Ружка ни посреща с усмивка , с приятелката ни Веска и ни настанява удобно.
Този път тя ще ми покаже как се разточва баница по технология, която е свързана с така нареченото "радомирско точене"/с. Дивля/.
Преди време,Ружка ни нагости с прекрасна точена баница, която не бих забравила. Нежната мекота на перфектно разточеното изделие, приятният аромат и добре зачервените, сякаш надиплени корички,
са почерк на една кулинарка, която е овладяла умението да се точи баница още от ученическите си години.
Баницата, хубавата точена баница , е по-древна от знамето,химна и герба и по-млада от всякога, с кръглата си форма напомняща едновременно за слънчевата орбита, за хорото на мегдана и съвършения строеж на Космоса.
Месенето,точенето и печенето на баницата е женска работа и едно от ценните и умения.
Баницата не само присъства в менюто на всеки български дом, но заема важно място в съновниците.
Това означава,че българинът я сънува често,раздвоен от страха да не я загуби и кулинарното щастие да я яде на сън, след което започва и нейното тълкуване.
Ако ядеш баница на сън,чака те придобивка, ако купуваш баница чака те измамно благополучие. Затова именно е било ценно изискването младата бъдеща невяста, да умее да приготвя баница.
Като истински символ на социалния бит"баница "е сплотяващо име, под което се крие невероятно многообразие на банични практики.
И с това историческо резюме, пристъпваме към практиката на месене, разточване и печене на баница в кухнята на любезната ни домакиня.
Този път тя не само ще разточи корите за баница, но и ще ми покаже как на практика мога правилно да разточа корите, без да се притеснявам,че ще се залепят или деформират. Гледах внимателно, възхищавайки се от техническите умения и лекотата , с която Ружка, разточваше кора след кора, а после прилежно ги навиваше на руло и оформяше по познатия на всеки българин начин за подреждане на баница.
Последната кора трябваше да направя аз, използвайки усвоеното от практическия курс,който вече се проведе през очите ми. Е поне се опитах. Не направих от първия път перфектната баница,но поне опитах. Справих се някак,имайки предвид ,че вече съм правила теглена баница,чиято технология овладявах
във времето.
И така ,Ружка направи поредната точена баница и сега остава да се опише нейната практика.
ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО
500 гр.брашно +100-200гр.за разточване на корите
1ч.л. сол
1с.л.олио
1с.л.оцет
ЗА ПЛЪНКАТА:
3 яйца
250гр. сирене
Олио и масло за поръсване на корите
ПРИГОТВЯНЕ
Продуктите ,прилежно подредени, са приготвени.
Най-напред се слага солта върху брашното и се разбърква.Поставят се и останалите продукти.
Накрая с помощта на топла вода /около 250мл. /се замесва тестото.
Меси се кратко.
Тестото трябва да бъде меко.
Ружка обяснява ,че се среща и практиката на замесване на твърдо тесто, но тя не е привърженичка на този кулинарен похват.
След като тестото почива около 20-30 минути, започва разточването му.
Подробната технология на работа е показана на клип, който е поставен в края на статията.
Важното е разточването да става внимателно, като периодично се посипва брашно. Получава се кора с голям диаметър, която се прехвърля на точилката и се дооформя съвсем внимателно.
След това кората се разстила върху парче плат , поръсва се мазнина/олио и масло/ и се разпределя плънката. Кората се навива и подрежда по традиционния начин в подмазана тава.Така се процедира и с останите кори.
Когато баницата е разточена и изпълнилала тавата със съдържанието си, се слага в загрята фурна.
Пече се до зачервяване на коричката.
Баницата стана фантастична на вид и вкус.
Имах късмета и този път да опитам от вкусното произведение на Ружка-баница с айрян.
Трудно е да се устои на подобна гледка.
Сбогуваме се с прекрасната ни приятелка Ружка,удовлетворени от познатото на всички гостоприемство.
Благодаря на нашата домакиня ,че ни даде възможност още веднъж да изпитаме невероятно удовлетворение от нейните умения , че демонстрира и разкри тънкостите на своята методика.
Пожелаваме и здраве и още такива незабравими срещи в нейната кухня!
Тук е показан целият процес на разточване на една кора и подреждането и в тавата.
За всички, които ще разгледат и опитат да направят тази вкусна баница:
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар