БАНИЦА"ПЛИСЕ"
Това е поредният деликатес от турската кухня. Баницата е типична и за нашата кухня,но точно тази баница видях при турските кулинарки.Но нямаше превод и затова комбинирах продуктите използвайки собствения си опит.
ПРОДУКТИ
За вътрешната страна на плисетата
1 пакет кори за баница
250гр. сирене
40гр.грис
50гр олио
За заливане на баницата
4 яйца
150 мл. кисело мляко
50 мл.газирана вода
50мл.олио
50мл.краве масло
1 бакпулвер
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ
Хранителна стойност: 500 kcal
Всяка кора се намазва с олио, поръсва се с грис и сирене.
Сгъва се като плисе.
Подрежда се в правоъгълна тава,подмазана с олио.Аз използвах тавата от фурната. Тавата се поставя в загрята на 200°C фурна и се пече 10 -12 минути докато корите се зачервят.
През това време се приготвя заливката.
Яйцата се разбиват и се прибавя постепенно олиото и стопеното масло.
Добавя се и киселото мляко с бакпулвера.Накрая се слага и газираната вода.Посолява се.
Баницата се изважда от фурната и се полива заливката с чирпак.
Оставя се около 5 минути , за да се напоят корите и отново се поставят във фурната.
Когато баницата отново се зачерви след 15-20 минути се изважда от фурната.
Покрива се с мокра кърпа за няколко минути.
След охлаждане се нарязва.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар