БАНИЦА"ПЛИСЕ"



Това е поредният деликатес от турската кухня. Баницата е типична и за нашата кухня,но точно тази баница видях при турските кулинарки.Но нямаше превод и затова комбинирах продуктите използвайки собствения си опит.

ПРОДУКТИ

За вътрешната страна на плисетата

1 пакет кори за баница
250гр. сирене
40гр.грис
50гр олио

За заливане на баницата

4 яйца
150 мл. кисело мляко 
50 мл.газирана вода
50мл.олио
50мл.краве масло
1 бакпулвер
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ


Хранителна стойност: 500 kcal

Всяка кора се намазва с олио, поръсва се с грис и сирене.
Сгъва се като плисе.



Подрежда се в правоъгълна тава,подмазана с олио.Аз използвах тавата от фурната. Тавата се поставя в загрята на 200°C фурна и се пече 10 -12 минути докато корите се зачервят. 
 През това време се приготвя заливката.
Яйцата се разбиват и се прибавя постепенно олиото и стопеното масло.
Добавя се и киселото мляко с бакпулвера.Накрая се слага и газираната вода.Посолява се.


Баницата се изважда от фурната и се полива заливката с чирпак.


Оставя се около 5 минути , за да се напоят корите и отново се поставят във фурната.


Когато баницата отново се зачерви след 15-20 минути се изважда от фурната.


Покрива се с мокра кърпа за няколко минути.


След охлаждане се нарязва.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации