СЛАДКИ "КАЛИИ"


Калии- любимите сладки на моята майка. Не изискват много продукти и време за приготвяне.Може би и затова майка ми ги правеше често,особено ако трябваше да посрещне изненадващи я гости. А татко, както в повечето случаи, обикаляше наоколо с въпроса"Има ли за вътрешна консумация." Така наричахме деформираните сладки,които обикновено не се показваха пред гостите.Весели времена бяха,а малките калии,които майка ми/кой знае знае защо/ наричаше "ушенца",сякаш се "кипреха", подредени в красиви подноси.
За да направим тези сладкишчета са необходими следните

ПРОДУКТИ

1 яйце
1 кафена чаша брашно
1кафена чаша пудра захар
1ампула ванилия

За украса


кокосови стърготини
сладко от череши


ПРИГОТВЯНЕ



Брашното се пресява и към него се прибавя захарта.


Яйцето се разбива с щипка сол.


до побеляване


Прибавя съм сухата смес.


Разбърква се до получаване на рядка консистенция.
С малка лъжичка се оформят кръгчета от сместта върху тава,покрита с хартия за печене.Поставя се във фурна загрята на 180°C и се пече около 3 минути.Сладките са полуизпечени.Отваря се фурната и с ръка се прищипва всяка сладка от едната страна,така,че да образува форма на калия. 
Сладките се оставят да се зачервят краищата им ,още 2-3 минути и се изваждат от от фурната. 
Всичко това е необходимо защото сладките се втвърдяват ако се пекат до края и затова бързо трябва да се прищипват. 
За да се оформят добре всички сладки е желателно да се слагат само по 5-6 кръгчета от сместта.След като се изпекат и оформят ,се слагат следващите 5-6кръгчета и така се процедира докато се свърши сместта.
 За да може всички сладки да се оформят без деформация.


Украсяват се с черешка.


По желание може да се поръсят с кокосови стърготини.


Консумират се с кафе или чай.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации