ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
Шоколадовият ганаш е шоколадова заливка, която се поставя върху сладкиши и се състои от загрята сметана и шоколад. Интересна е историята на възникване на този сладкарски продукт.
Според кулинарния фолклор, думата е изкована през 20-те години на 20 век от прочутия френски шеф готвач Жорж Огюст Ескофие (който е работил в хотел „Риц-Карлтън“ в Париж и „Савой“ в Лондон и има принос, както знаем, за световната известност на прословутия Бьоф Бургиньон). Според историята, един ден един чирак в кухнята случайно излял гореща сметана в купа с шоколадови парченца и шеф готвачът, в стил Гордън Рамзи, го нахокал, като използвал думата ganache т.е глупак.
Историята за небрежността на чирака, довела до създаването на невероятно вкусния ганаш, може и да е просто колоритен мит, но етимологията на шоколадовата смес наистина ни връща към френската дума за глупак. През 19 век английските читатели познават думата тъкмо с това значение. Като се почне с първото писмено свидетелство, което срещаме във вестникарско издание от 1814 г.: „Пристигна писмо от твоя баща глупак (ganache).“ и стигнем до брой от 1902 г. на списание Life: „Един ден той се изтърва, че императорът на Австрия не е нищо друго освен глупак (ganache)“.
За пръв път думата се появява в писмена форма в английския език със значение на шоколадова смес, използвана в сладкарството, в септемврийското издание от 1922 г. на първото илюстровано седмично новинарско списание в света The Illustrated London News, в реклама на шоколадите на фабриката Maison Lyons, която продава ганаш с нуга във веригата ресторанти Corner Houses, Maison Lyons и чайните Lyons, както и в някои кина и добри сладкарници.
Но сега все пак е важно как се приготвя ганаша.
Това е най-лесната технология за глазиране на сладкиши.
ПРОДУКТИ
сладкарска сметана
Натурален или млечен шоколад
ПРИГОТВЯНЕ
Количеството на сметаната и шоколада зависи от изделието , което ще се прави или глазира.
Във всяка рецепта е указано какво е съотношението между тях.
Сметаната/обезателно пълномаслена/ се излива в подходящ съд и се загрява до кипване.
Прибавя се шоколада,начупен на парчета.
Темперира се, като към сместа се прибавят парчета твърд шоколад , от оставения преди разтопяването шоколад.
Продуктът се залива с горещия ганаш върху решетка.
Използва се и за глазиране на торти и направа на шоколадови сладкиши.
ДОБЪР АПЕТИТ!
История на ганаша:https://www.evs-translations.com/blog/bg/ganash/
Коментари
Публикуване на коментар