МОЯТ ВАРИАНТ НА МЪХЛАМА
Мъхлама-традиционно турско ястие , което много малко прилича на качамак.Може да се сравни и с френското фондю по външен вид.
Но става въпрос за коренно различно ястие с чудесен вкус и аромат. Мъхламата има и едно приближено до него ястие наречено куймак.
Според някои схващания разликата между мъхлама и куймак е много малка. Докато мъхламата се приготвя с краве масло,куймакът става с домашна сметана.
Преди известно време четох , че наименованието на мъхламата е мухлама.
Редица рецепти представяха това наименование .Но приятелката ми Севи/Севинч Адил/, като типична туркиня, уточни, че правилното наименование е мъхлама.Затова и аз поставих това заглавие. За вкуса няма да говорим-превъзходен.
Правила съм тази разядка доста отдавна и се колебаех дали да го публикувам. Не знаех дали съм на точен път, но благодарение на Севи и това,което вече прочетох е,че рецептата е правилна,а ястието много вкусно. И все пак оригиналната рецепта презполага да се използва специален кашкавал от района на Трабзон .
ПРОДУКТИ
3с.л.краве масло
3 супени лъжици царевично брашно.
250мл. топла вода
200гр. сирене "Чедър" или кашкавал,който се дели на конци
черен и червен пипер по желание
Маслото се стопява в тиган.
Прибавя се царевичното брашно и се бърка като запръжка. Прибавя се и водата постепенно като се разбърква с дървена лъжица.
Добавя се кашкавала или сиренето "Чедър"
Разбърква се докато кашкавалът се разтопи. Красотата на ястието се наблюдава когато се повдигне малко от сместта с лъжицата и продуктът започва да се точи.
Консумира се върху филия хляб.
Много вкусно е когато филията е препечена.Направо блаженство.
Но да се насладим на ястието без да прекаляваме!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар