ЯГОДОВО ТИРАМИСУ


Този модел  за торта ми  е спомен от детството. Майка ми правеше такава с бисквити и маслен крем. Подреждаха се 3 реда бисквити на ширина и 5-6 реда на дължина. В средата се слагаше някакво сладко. 

След като двата края по дължина се изправеха се получаваше нещо като покривче или пирамида ако си служим  с геометрични понятия .

И сега може да се види нещо такова в интернет пространството,но вече с други кремове.

Отдавна исках да направя руло Тирамису . Има много модели за конструкция и когато реших това да стане си спомних за тортата -покривче от детството.
И въпреки че виждах клипчета с подобна конструкция не беше точно същото.
Затова направих  рулото според моите спомени от детството.

Получи се чудесно тирамису. В сезона на ягодите не можеше да не сложа и пресни плодове.
Прецених как да сложа бишкотите, че да  стане
 добре.

 В двата крайни реда на ширина сложих по 1 цяла бишкота, а в средата половинка. На дължина бяха 8 реда.
 Върху крема в средата разположих от домашните ни ягоди. За украса - също от тях.

И така споделям рецептата и технологията 


ПРОДУКТИ

200 гр.  бишкоти 

12 ягоди 

какао за поръсване

За топинга на бишкотите

200 мл. сварено кафе от машина 


За крема

500 гр. маскарпоне 

200 гр. заквасена сметана 

70 гр мед

1 ампула ванилия

1 с. л. Амарето

  


ПРИГОТВЯНЕ 





1. Приготвя се крема като заквасената сметана се смесва с меда . 

2.Макарпонето се поставя в блендера. Добавя се заквасената сметана и ароматите. Блендира се кратко.

3. Кафето от машината се смесва с Амарето и поставя в подходящ съд за потопяване на бишкотите.

4. Застила се стреч фолио. Приготвят се 16 цели и 8 половинки бишкоти. Всяка се потопява много бързо в топинга ,защото бишкотите са много хигроскопични и омекват веднага. Ако се оставят и за секунда в разтвора стават на каша.
5. Всяка потопена бишкота се подрежда така както е показано на изображението.


6. Намазва се с крем цялата повърхност.


7. В средата се подреждат почистените ягоди .



8. Хващат се двата края на фолиото откъм дългите страни с две ръце и крайните бишкоти се вдигат нагоре. Допълва се от горната вътрешна страна с крем и се притиска до образуване на пирамидата
Оставя се малко крем за украса.


9. С фолиото се завива сладкиша и се оставя за няколко часа да стегне.

10. Маха се фолиото и се поръсва с какао.
Внимава се да не се наръси върха на пирамидата,защото после труд но се шприцова крема за украса.
11. Останалите ягоди се нарязват на половинки. Шприцова се крема и се подреждат ягодите


 12.Ягодовото тирамису е готово.


13. Може да се поднесе парче от него с лимоново портокалова лимонада. За нея прочетете тук



ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации