СУРОВА ТОРТА С ЧИЙЗКРЕМ
Суровите торти са много подходящи за летния сезон.
Освен,че се избягва фурната се използват доста познати на почти всеки продукти.
Едни от най-използваните са фурмите и морковите.
Фурмите елиминират добавката на захар и са освен вкусни и много полезни.
Те са
отличен източник на енергия, фибри, минерали и антиоксиданти. Подпомагат храносмилането, укрепват костите, подсилват имунитета и дори могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане.
Морковите са богати на витамини,минерали,фибри,добър източник на антиоксиданти.
Често в суровите торти се използват кокос и сурови ядки.
Суровите торти,които не са веган могат да съдържат кисело мляко,заквасена сметана, а защо не и крем сирене,което е основата на чийзкейковете.
В летния сезон и аз реших да направя сурова торта за почерпка с приятели.
Тортата е с основа и прилича в това отношение на чийзкейк,но за разлика от него не съдържа бисквити и масло.
Кремът съдържа крем сирене както чийзкейкът,но този крем е съчетан с кисело мляко и е много лек.
Освен това тортата се приготвя много бързо,буквално за 15 минути и е много вкусна.
Малко съм променила количеството на продуктите и съм добавила конфитюр от лимонови корички.
Ето и технологията на приготвяне.
ПРОДУКТИ
За основата
260 гр. фурми без костилки
2 моркова
1ч.ч.*ядки /орехи, шамфъстък и фъстъци
1 ч.ч. кокосови стърготини
2ч.л.конфитюр от лимонови корички
За крема
300 гр. крем сирене
300 гр. цедено кисело мляко
2 с.л. мед
1 ампула ромова есенция
2ч.л.конфитюр от лимонови корички
* 1 ч.ч.200 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
1. Морковите се настъргват.
2. Фурмите се накисват за 10 минути в гореща вода и се нарязват на ситно.
3. Ядките се смилат едро.Отделя се 1 шепа за поръсване отгоре.
4.Смесват се с кокосовите стърготини и конфитюра. Получава се лепкава смес.
5. Сместа се утъпква в основата на силиконова форма. Отдолу се слага хартия за печене за по-лесно отделяне на тортата от дъното на формата.
6. Слага се в хладилника докато се приготви крема.
7. Продуктите за крема се смесват и разбъркват енергично.
8. Полученият крем се разполага върху основата и се заглажда.
10. Тортата престоява в хладилника 1 нощ/може и няколко часа.
13. Гарнира се и със свежа мента.
11. Внимателно се отделя от формата и се гарнира с кокос,смлян шамфъстък и фонданови фигурки.
12. В средата се слагат още едро смляни ядки.
И ще един вариант на тортата с различна декорация. Направих в за гостуването при моята приятелка Гевето.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар