ПОЛЯТА БАНИЦА С ТУРСКИ РЪЧНО ТОЧЕНИ КОРИ


Моят съпруг беше на Ловното изложение в Истанбул и при посещението на Одрин бяха открили цех за разточване на кори. 
 


Това е голямо майсторство упражнявано в Турция от векове. Насладили са се на умението на туркините да точат и размахват кората над главите си. От там могат да се купят прясно разтопени кори, от които става чудесна баница.



Той  донесе няколко пакета ръчно точени кори и аз реших да направя баница с част от тях. Корите са с голям диаметър и бяха достатъчни само три за цялата баница.
Направих баницата по моя технология,но добрите кори си казаха своята дума.
Резултатът беше повече от добър.

ПРОДУКТИ 

3 кръгли кори за баница

За намазване на баницата

3 яйца 

200 гр. кисело мляко 

100 мл мазнина по желание

1 бакпулвер 

6 0 гр.  брашно

За плънката

300 гр. сирене

100 гр. извара

2 яйца

За поливане
2 яйца 
100гр. кисело мляко
40 гр. масло


ПРИГОТВЯНЕ 

1. Първата кора се разстила.


2. Слага се 1/3 от сместа за мазане и се разпределя по кората.

3. Следва и 1/3 от плънката.


4. Кората се навива на руло.



5. Навива се на охлюв и се поставя в тава, добре омазмена.


6. По същия начин се процедира и с другите две кори, които се подреждат наоколо. 


7. Приготвя се заливката/яйцата се разбиват,прибавя се киселото мляко и разтопеното масло /и се слага върху оформената баница.




8. Пече се 30 минути на 200°©.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации