ПУХКАВИ МИЛИНКИ


 Това не е просто поредната рецепта за милинки,а една интересна интерпретация,в която може би липсва класическият топинг с брашно, с който се мажат милинките.

Срещат се и такива милинки. Наскоро четох публикация на Иван Звездев,който представя милинки със заливка от прясно мляко и яйца.

Аз реших да използвам рецептата на Севинч Адил , за милинки с бакпувер,която може да видите тук

Този път реших да направя милинките с мая. Резултатът беше чудесен.

Споделям милинките.

ПРОДУКТИ

400/450 гр.брашно

200 гр.кисело мляко

1 яйце

1 белтък

1 жълтък за намазване на милинките

75м. мазнина олио и разтопено краве масло

1ч.л.сол

250 гр. сирене


За активиране на маята

20 гр.мая

 2 с.л.брашно 

1с.л.захар

 50-60 мл.хладка вода

За заливката 

20 гр.мая

 2 с.л.брашно 

1с.л.захар

 50-60 мл.хладка вода


ПРИГОТВЯНЕ



1. Маята се активира с посочените продукти до увеличаване на обема.


2.Брашното се пресява и оформя на кладенче.Слага се солта открая на съда.


3. Млякото леко затоплено се смесва с мазнината и яйцето.


4. Слага се в оформеното кладенче.




5. Маята се активира.




6. Добавя се към останалите продукти и се омесва гладко тесто.


7. Тестото е слага в найлонов плик и се оставя да втаса  за 40 минути.


8. Втасалото тесто е разделя на 4 части, от които с е  оформят топчета.

9. Поставят се в подмазана тава на разстояние. Между тях се поръсва сирене. Във всяко топче се слага също сирене. Втасва още 20 минути.

10. Заливат се с приготвената заливка и се намазват с разбит жълтък. Поставя в студена фурна. Пече се на 16 0 °© около 30 минути.


11. Милинките се изваждат и покриват с мокра кърпа до омекване на корите.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации