КИШ СЪС СИРЕНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ ВЪРХУ БУТЕР ТЕСТО





Въпреки че кишът вече е класическо ястие от френската кухня, той произхожда всъщност от Германия, в средновековната земя Лотринген, която е била под германско управление, пише чуждестранната преса. По-късно този регион е наречен Лотарингия от французите. Оттук и името на ястието: киш Лотарингия. Думата "киш" идва от немската дума "Kuchen", което означава торта.

Оригиналният френски киш „Lorraine quiche“ беше отворен пай, с пълнеж, направен от смес от яйце и сметана, с пушен бекон. Едва по-късно сиренето е добавено към рецептата за киче от Лотарингия. И ако добавите лук, ще получите „елзаски киш“, което означава елзаска тарта. Върхът на тартата първоначално е направен от тесто за хляб, но рецептата му се е развила много оттогава и сега се подготвя тънък блат.


Лотаринговият тарт или киш стават популярни в Англия някъде след Втората световна война и придобиват популярност в САЩ през 50-те години.


Тъй като основните съставки на тартата имаха вегетариански характер, кишът по някакъв начин се смяташе за „не-мъжко“ ястие и се казваше популярно, че „истинските мъже не ядат киш“.


Днес можете да намерите много вариации на киш, от оригиналния лотарингов кич тарт до рецепти с броколи, гъби, шунка и/или морски дарове. Кишът може да се сервира като предястие, за обяд, за закуска и дори като вечерна закуска.

Приготвяла съм киш  доста отдавна, дори и такъв с кори за баница, което е отклонение от класическия вариант, но бях любопитна дали ще се получи добре. Да стана сполучливо, въпреки че мнозина биха възразили

срещу подобна интерпретация. 

След няколко варианта на класически киш с маслено тесто реших да опитам как ще стане и с бутер тесто, защото имах вече на разположение и реших да го използвам.

 Стана също сполучливо. Този път го направих с пасирани зеленчуци и сирена. 

Реших да не пържа или задушавам зеленчуците. Поставих ги в блендера заедно с яйцата и сметаната, блендирах и прибавих сирената.

Получи се бърз и много вкусен киш.

Споделям рецептата.



ПРОДУКТИ


400 гр.бутер тесто


За пълнежа


3 яйца

200мл.сметана за готвене

200 гр.броколи

1 връзка лапад

3 стръка зелен лук

 по 50 гр сирена/бри,моцарела,топено и синьо/

70 гр.кашкавал

1ч.л. черен пипер

1/4ч.л.индийско орехче


За гарниране

чери домати и босилек


ПРИГОТВЯНЕ


1.Най напред се размразява тестото.

Леко се разточва и се оформя по стените на съда за печене,който се намазва предварително с масло/за да не залепне тестото./


2. Надупчва се с вилица.


3.Всички продукти без сирената се поставят в блендера и се блендират кратко.

4. Прибавят се настърганите сирена и кашкавалът.

5. Сместа се поставя върху тестото, а краищата на тестото се покриват с фолио/за да не изгорят/.


6. Пече се на 180 °© 20 минути.




7. Гарнира се по желание


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации