БУТЕР-КУПИЧКИ СЪС СЛАДКО И КОНФИТЮР






Връщайки се ,мислено, в детството си често си спомням,че винаги когато ходехме на гости ни черпеха със сладко ,което сякаш се "усмихваше" от мънички купички ,до които  гордо се "извисяваше"чаша вода.Тогава още не знаех за съществуването на шоколадови бонбони и други лакомства,които в последствие имахме и ние и още повече сега нашите деца и внуци.
И, като че ми се прииска да върна времето на 60-те години,времето на позабравето сладко с чаша вода.Така ми хрумна идеята да направя малки бутер -купички,които да напомнят за минали спомени,но и да имат нови измерения. Иначе стъклени купички има някъде в къщата на майка ми и ако тя сега беше жива,щеше да се усмихне многозначително и да подхвърли закачливо"Как пък ти дойде на ум такова нещо?"Е да,не само ми дойде на ум ,но и добре се получи.Както се казва в търговската реклама :"Две в едно".
Красиви сладки,"облечени" с вкусно сладко или конфитюр и нетрадиционни тестени"купички" ,направени с помощта на различни формички или внезапно "хрумване"на фантазията.
Когато времето не достига,но трябва да изненадаме  любими хора,ето подходяща идея.Купуваме си бутер тесто, изрязваме печем и изваждаме от килера,грижливо съхранено вкусно сладко или конфитюр.


За да направим бутер-купички със сладко или конфитюр ни е необходимо: 

Продукти

Бутер тесто-един пакет
Сладко или конфитюр
Формички за сладки

Приготовление 

Закупува се готово бутер тесто /аз използвам такова от Лидл/,което се разстила и с помощта на формички за сладки се изрязват малки сладкиши ,наподобяващи истински купички.За да се получи дълбочина,от изрезките се оформят лентички ,които се залепват  с вода или белтък като бордюр  около изрязаната тестена форичка.Отгоре върху прилепналите лентички се маже белтък и това място се посипва със сусам,мак или натрошени ядки,а средата на сладките се набожда с вилица.Може да се използва тавата,с каквато разполага всяка домашна фурна.След като се постави хартия върху тавата ,
се подреждат на растояние сладките.Фурната е предварително загрята на 170 °C.Пече се 5-6 минути.




След като се охладят ,малките тестени купички ,се пълнят със 
сладко или конфитюр.
Моето сладко от кумкуат,рецептата за което публикувах вече,добре се "разположи"в тестените купички-сърца.Малиновият конфитюр е  за асортимент,а този от цитрусовите корички не успях да снимам,защото се изяде бързо заедно с купичката...





Ако имате нагласата за това преживяване, то: ДОБЪР АПЕТИТ!





Коментари

  1. Ето това е вече лесно.А и е повод човек да си похапне повече сладко
    Астор

    ОтговорИзтриване
  2. Ето това е вече лесно.А и е повод човек да си похапне повече сладко
    Астор

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Астор!Тези бутер-купички може да направи и дете от прогимназията. Нещо много обикновено и бързо!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации