ГАРНИРАНА ПИТКА" ЗВЕЗДА"



       Замисълът на тази питка е вдъхновен от неповторимия талант на Валентина Зуркан и безбройните и модели на различни печива.
Първоначално исках да взема една от уникалните и хлебни фигури, за да направя пица с различни от традиционните краища. От модела,който избрах се получиха фигури, които  бяха толкова красиви,че можеха да стоят добре на визията на питка.





Получи се нещо като венец и на мен ,не знам защо, ми заприлича на звезда. И така нарекох моята питка "Гарнирана питка "Звезда ".


 Приготвянето и е много лесно и продуктите не са много. Тестото за тази питка приготвям от години, но внасям понякога нови нюанси в него.За да бъде тестото успешно винаги спазвам правилото: на две части брашно слагам една част течност. Винаги използвам прясна мая /просто така съм свикнала/ и прибавям яйца и масло, за по-добър вкус и аромат. И така за приготвянето на питка"Звезда "са необходими следните :

                Продукти 

За тестото: 300 гр. брашно;150 мл.    течност /комбинирам газирана вода и прясно мляко/
1/2 ч. л. сол; 20 гр. мая; 1ч.л. бакпулвер
1яйце+ 1 белтък  /жълтъкът  се оставя за намазване на питката / ; масло 1/2 пакет от 125 гр. 
За плънката: песто, домашно приготвено, пуликувано в блога ми ; микс от чубрица , сминдух и домашен пипер.
За гарнитурата : рукула; 5-6 маслини; шепа чери домати; 1/2 пакетче моцарела; 2ч.л. зехтин; 1ч.л. балсамов оцет ; сол на вкус.


Брашното се пресява и се поставя в него солта и бакпулвера. Течността се загрява , прибавя се част от маслото, яйцето +белтъка. Маята се разтваря в малко вода  и се прибавя към брашното. Прибавят се и течните  съставки  и се омесва тесто, което се поставя в найлонов плик , за да втаса по-бързо.След като тестото е готово се разделя на 3 топки.Първата топка се разточва, намазва с разтопено масло и се поръсва с микс от подправки. Втората топка се разточва, намазва с масло и песто. Третата топка се разточва и се маже само с масло.За да се изравнят корите се изрязват .
Аз използвах ринг от форма за торта, както се вижда на снимката.



Тъй като фигурите се разпростират  и се получава кръг с голям диаметър , трябва да се приготви по-голяма тава.Корите се оформят по следния начин: Тестото се разрязва  в посока , от вътрешната страна на кръга  навън , като не се реже до края.Остават се 3 см. Разрязва се на 8 триъгълника. В средата на всеки от тях се правят разрези по дължина. Всеки връх се прокарва през разреза от горната страна на тестото и получената фигура се обръща и изнася извън кръга, както се вижда на снимката. Когато всички фигури са направени
, с тънка пръчка се притиска от двете страни на образувалите се фигури, както е показано на снимката.След като питката втаса повторно , се маже с оставения жълтък  и се слага в затоплена фурна на 170°С.  Пече се 20-25м. 


Салатата се подрежда в средата и се аранжира с моцарела , а за да се внесе допълнителна свежест навсякъде се разпръсват зърна от нар. Ако решите да опитате тази вкусотия : Добър апетит!









Коментари

  1. Тази питка е невероятна.Но има един голям" недостатък"- свършва бързо.Но идеята е великолепна- вкусна питка,свежа салата и есенен щрих - червен нар.

    ОтговорИзтриване
  2. Тази питка е невероятна.Но има един голям" недостатък"- свършва бързо.Но идеята е великолепна- вкусна питка,свежа салата и есенен щрих - червен нар.

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвайте я и няма да сбъркате. Аз съм я пробвала и просто е невероятна. Благодаря ти Ваня за всичко!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за доверието и удоволствието от съчетаните елементи.И не на последно място от вкуса.

    ОтговорИзтриване
  5. Много ти благодаря ,Геве за оценката.Запазвам си правото да те изненадам с тази вкусотия при Добър повод.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации