ПЕСТО ОТ ДОМАШНАТА ГРАДИНА



Италианската кухня отдвана е популярна и у нас.Храните изобилстват и интересът към тях също.



Песто - известният италиански сос, е не само на пазара, но и в кухните ни.Песто, както научих, означава смачкване ,стриване.Може би затова и днес италианците стриват босилека и подправките в хаванче въпреки модерните удобства, от блендър до специализираните машини ,в консервната индустрия.
Познавам италианка, с която говорихме за някои подправки от италианската кухня и според твърдението и ,въпреки че пестото е свързано с Северна Италия,се приготвя навсякъде  в Италия по специфичен за района начин.
Когато за първи път опитах песто"Дженовезе", ми се видя вкусно, но и доста концентрирано. Моята италианска приятелка Киара ми каза,че това е от босилека, който в по-голямо количество има тръпчив вкус. И още консерванти, стабилизатори...А и днес пестото, както повечето неща, има свои интерпретации.Много ми хареса мнението на Киара, че песто може да си направиш много лесно,без да е нужно да слагаш само босилек.По една шепа зелени подправки каквито има в градината и готово.Е, дано да има и босилек.Аз започнах вече да отглеждам в малки количества.Имам зелен и червен босилек, мащерка, ригън,зелен чай и традиционните за нашата градина магданоз, джоджан и копър. Значи петото идругите зелени подправки са на прага ми.Само няколко манипулации с продуктите и готово.И така свикнах да си приготвям домашно песто, което може да се консервира и  за зимата.
За приготвянето е важно качеството на продуктите:
Зехтинът който купувам е наливен , за да се избягват консерванти и стабизатори.
Босилекът и другите подправки трябва да се пресни.
 Вместо кедрови ядки използвам орехови ядки.
Не по-малко важен е фактът,че трябва да се приготвя по-малко количество песто ,защото трайността му е кратка , до 1 седмица.
Може да се консервира или да стои във фризера
За приготвянето на домашно песто са необходими:
         Продукти:
 По една шепа зеленчукови подправки /босилек,магданоз и копър ; /2-3 л. зехтин
50 мл.  вода; шепа орехови ядки;2с.л. настърган кашкавал или пармезан; чесън -2 скилидки; сол на вкус;  балсамов оцет-1ч.л.

               
              Приготвяне
Зелените  подправки се измиват и нарязват.Прибавят се  и другите съставки и всичко се пасира до хомогенност.
С песто овкусявам паста, зелени салати,някои тестени изделия.Понякога, така просто, прибавям и стръкче маточина.
Ако ви харесва , както казва италианската ми приятелка Киара този доста прозаичен вариант на песто,направете си!

Добър апетит!



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации